Хејгел нови министар одбране САД?

Председник САД Барак Обама именоваће републиканског сенатора Чака Хејгела за новог министра одбране САД, тврде извори из Конгреса. Најава могућег избора Хејгела изазвала оштре критике, нарочито републиканаца који су доводили у питање његове стававе у вези са Израелом и Ираном.

Амерички председник Барак Обама именоваће бившег републиканског сенатора Чака Хејгела за новог министра одбране, изјавио је виши званичник администрације у Вашингтону.

Именовање треба да потврди Сенат у којем Обамине демократе имају већину, а неки сенатори, посебно из редова републиканаца, већ су јавно изразили противљење избору Хејгела због његових ставова о Израелу и Ирану.

Хејгел је критиковао расправе о војним нападима САД или Израела на Иран, а залагао се и за то да Иран учествује у преговорима о будућности Авганистана. Многима су засметали и његови коментари о Израелу, између осталог спомињање "јеврејског лобија" у САД.

Настојећи да припреми терен за избор, Бела кућа је упозорила демократе из Сената да ће Хејгел брзо бити именован, рекли су двојица званичника у Конгресу који су хтели да остану анонимни.

Очекује се да ће Обама, који се вратио у Вашингтон с одмора на Хавајима, у понедељак именовати Хејгела.

Вођа Републиканске странке у Сенату Мич Меконел рекао је да ће се Хејгел суочити с озбиљним питањима због његових ставова о Ирану и Израелу. Он је рекао да је уздржан по питању подршке бившем страначком колеги за новог шефа Пентагона.

Меконел је рекао да кандидат за министра одбране мора имати "потпуно разумевање" блиских односа САД и Израела, као и безбедносне претње коју представља Иран.

Други по рангу републиканац у Сенату, Џон Корнин, рекао је да би избор Хејгела послао "најгору могућу поруку" пријатељима у Израелу и на остаку Блиског истока.

Сенатор Линдзи Грем, такође републиканац, рекао је да је Хејгел "контроверзан избор" и да је он "непријатељки" расположен према Израелу. "То је сигнал који шаљете Ирану у најгоре могуће време, као и нашим савезницима", рекао је он.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво