Висока цена политичке нестабилности

Политичка нестабилност у Египту узела је данак и у економији, па је домаћа валута - фунта, недавно достигла најнижи ниво у односу на долар. Док се девизне резерве убрзано топе, предвиђа се и да би у првој половини године, буџетски дефицит могао да порасте чак 50 одсто.

После вишемесечних протеста у Египту против председника Мухамеда Мурсија и контроверзног устава усвојеног на референдуму, код грађана се назире оптимизам. Ипак, политичка нестабилност узела је данак и у економији, па је домаћа валута - фунта, недавно достигла најнижи ниво у односу на долар. Док се девизне резерве убрзано топе, предвиђа се и да би у првој половини године, буџетски дефицит могао да порасте чак 50 одсто.

Египат је у протеклој години пролазио кроз турбуленције, како на политичком тако и на економском плану. Ипак, избором председника Мурсија и усвајањем новог устава, многи Египћани верују да постоји разумна основа за наду у бољу 2013. годину.

"Желим стабилност у земљи и прекид протеста како би Египат кренуо напред и развијао се". Надам се да ће 2013. бити срећна година, економска ситуација боља, да ћемо имати политичку стабилност и боље разумети једни друге, кажу грађани Каира.

Житељи престонице посебно апелују на прекид политичких подела које су биле изражене током 2012. године.

"Желим да се у овој години опозиција и председник Мурси измире, јер ће то позитивно утицати на привреду, посебно на туризам и инвестиције. Египћани су скупо платили цену политичке нестабилности", наводи један грађанин Каира. 

Апел подржавају и представници независних медија.

"Година 2012. је била пуна неуспеха услед толико крупних подела у земљи да смо били на ивици грађанског рата. На почетку 2013. једино се надам измирењу и националном дијалогу", каже Јусеф Сидехом, главни уредник опозиционог дневника Ватани.

Председник Мурси очекује да ће усвајање Устава водити стабилизацији политичке сцене и преко потребном простору за спровођење економских реформи. Привредни раст био је у првој половини прошле године само 2.2 процента, знатно мање од прогнозираних пет до седам одсто.

''Надам се да неће доћи до промене планова и да ћемо током јануара, како је било и договорено, обновити разговоре са ММФ-ом о кредиту од око пет милијарди долара", рекао је  премијер Египта Хишам Кандил.

Египту су, међутим, неопходне непопуларне мере штедње како би обезбедио кредит од Фонда, који у замену за слање финансијске помоћи тражи обуздавање дефицита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво