Читај ми!

У Ватикан само са кешом

Туристе у Ватикану дочекало је непријатно изненађење - не могу да користе кредитне картице, већ само готовину. Електронско плаћање је блокирано, јер Света столица није испунила обавезе које прописује ЕУ због спречавања прања новца. Ватикан тврди да ће проблем ускоро бити решен.

Реке туриста које ових дана походе Ватикан уместо кредитних картица, улазнице за музеје и сувенире могу да плаћају само готовином.

Италијанска централна банка 1. јануара блокирала је електронско плаћање у граду-држави, јер Света столица још није испунила обавезе које прописује Европска унија због спречавања прања новца.

До кеша је сада тешко доћи, јер је Дојче банци, која Ватикану пружа услуге електронског плаћања укинуто овлашћење, а италијанске банке немају дозволу за рад на територији Ватикана.

Музеји, сувенирнице и туристички обиласци велики су извори прихода за Ватикан. Само прошле године тамошње музеје посетило је око пет милиона туриста, што је граду држави донело зараду од 90 милиона евра.

Ватикан убрзано покушава да реши проблем плаћања. Ангажовао је и швајцарске стручњаке, после извештаја комитета Савета Европе у коме се од Свете столице тражи да побољша мере за откривање и спречавање прања новца.

"Све земље чланице Европске уније морају да поштују законе и мере против прања новца. То се односи и на оне државе које нису у Унији, као што је Ватикан. Ако се та правила не поштују, онда Банка Италије мора да повуче своја овлашћења", каже финансијски консултант Алберто Содини.

У невољама се нашла и најстарија швајцарска банка Вегелин. Представници банке признали су пред Судом у Њујорку да су америчким грађанима помогли да утаје порез од милијарду и двеста милиона долара. Банка ће морати да плати око 58 милиона долара казне и после више од два и по века престаће да ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се