Читај ми!

Аргентина тражи Фокланде

Нови позив Британији да се одрекне власти на Фокландским острвима упутила аргентинска председница Кристина Фернандес де Киршнер. Из Лондона поручују да о будућности острва треба да одлуче тамошњи становници.

Председница Аргентине Кристина Фернандес де Киршнер позвала је Велику Британију да се одрекне власти над Фокландским острвима крај аргентинске обале, и оценила да британско полагање права на тај архипелаг представља разметљив колонијализам.

Киршнер је у отвореном писму у британском листу Гардијан позвала премијера Дејвида Камерона да поштује резолуцију УН која, како је рекла, подржава да се Аргентини врате острва, која се у тој земљи називају Малвинска.

"На данашњи дан, 3. јануара, пре 180 година, у разметљивој вежби колонијализма 19. века, Аргентина је на силу отерана с Малвинских острва која су од Лондона удаљена 14.000 километара", навела је Кришнер у писму, које је послато и генералном секретару УН Бан Ки Муну.

Камерон је рекао да о будућности Фокландских острва треба да одлуче тамошњи становници. Иначе, две трећине становника су досељеници британског порекла.

Британски премијер је истакао да председница Аргентине треба да обрати пажњу на резултат референдума на којем ће се острвљани ове године изјаснити о политичком статусу острва.

"Кад год су острвљани упитани за мишљење они су рекли да желе да одрже садашњи статус, у оквиру Уједињеног краљевства", нагласио је Камерон.

Фокландска или Малвинска острва су група од око 200 острва у јужном Атласнком океану која су под управом британске круне. Велика Британије је 1833. године преузела контролу над острвима.

Аргентина је 1982. године упала са својим трупама на Фокланде, а у сукобу са британском војском, који је трајао 74 дана, погинуло је више од 900 људи, већином аргентинских војника.

Варнице између Аргентине и Велике Британије поново су почеле 2010. године када је Лондон одобрио испитивање морског дна око острва у потрази за нафтом.

Званичници две земље су и прошле године размењивали оптужбе. Дејвид Камерон је оптужио Аргентину да има колонијалистичке претензије на шта је аргентинска председница одговорила да другој страни оставља ксенофобичне поступке.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво