Читај ми!

Где Рус да купи пиво?

Ступио на снагу закон којим се продаја пива забрањује у киосцима у Русији. Према закону, пиво добија квалификацију алкохолног пића, а моћи ће да се купи у већим продавницама и угоститељским објектима.

Многи Руси ће се 2013. години питати: Где да купим пиво? Првог дана нове године у тој земљи је на снагу ступио закон којим се продаја пива забрањује у киосцима, јавља АП.

Популатни киосци су после распада Совјетског Савеза преплавили ту земљу и налазе се на сваком кораку, уз шеталишта и путеве, градске и сеоске улице.

У склопу мера, чији циљ је да се смањи огромна стопа алкохоличара у земљи, пиво ће од у Русији моћи да се купи само у ресторанима, кафеима и продавницима минималне површине од 50 метара квадратних.

Законом је, такође, промењена класификација, тако да пиво сада више није храна, већ алкохолно пиће, чија је продаја забрањена у било којим продавницама од 23 часа увече до осам сати ујутро.

Новим законом је конзумација алкохола забрањена на јавним местима уопште.

Са растом броја супермакета и огромних продавница хране у сваком кварту, забрана продаје пива у киосцима може да значи само мало више пешачења до прве веће радње, за оног ко жеђ жели да утоли тим напитком, наводи агенција АП.

Интерфакс подсећа на процене стручњака да су продајом пива киосци стицали 40 одсто својих прихода.

"То значи да ће сада сав кајмак побрати веће продавнице. Мислим да ће више од трећине малих продавница у Русији неминовно морати да буде затворено", оцењује директор Истраживачког центра за федерално и регионална алкохолна тржшта.

Цигарете чека судбина пива

Нове невоље за власнике киоска, међутим, тек следе. Доњи дом руског парламента дао је прелиминарно одобрење закону који предлаже забрану продаје цигарета у киосцима и мањим трафикама.

Ако тај закон ступи на снагу, са већ постојећом забраном продаје пива, око 175.000 киоска у Русији могло би да буде приморано да на своја врата стави катанац, што ће значити затварање око 500.000 радних места, процењује Министарство за економски развој, преноси Интерфакс.

Претерана конзумација алкохола и цигарета су два главна фактора која утичу на високу стопу смртности у Русији, у којој би, према последњој процени, очекивана просечна дужина живота за мушкарце рођене 2006. године, износила 60 до 61 године, према извештају Програма УН за развој.

Русија је већ забранила пушење у већини затворених јавних места, а влада је повећала и минималну цену омиљеног националног пића водке, па ће тако од данас за полулитарску флашу тог пића морати дa се плати 36 одсто више или 170 рубаља (5 и по долара).

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво