Читај ми!

Трагедија уместо славља

У главном граду Обале Слоноваче, Абиџану, најмање 60 мртвих у људском стампеду насталом када је маса кренула да види новогодишњи ватромет.

Најмање 60 особа је погинуло, а више од 200 је повређено у Абиџану у гужви током прославе Нове године, саопштили су представници ватрогасних служби. Већина жртава је била млађа од 15 година, јавила је Државна телевизија Обале Слоноваче.

Узрок стампеда званично није познат, и за сада нема коментара званичника округа у коме се несрећа догодила.

Према извештају ДПА, сведоци тврде да се маса људи успаничила после ватромета у пословном центру Абиџана.

Агенција цитира сведокињу Риту Амах (19), која је описала како је њен младић погинуо у стампеду.

"Кренули смо кући и видели гужву на супротној страни улице. Одатле је долазио стампедо, било је мрачно и ширила се паника међу пролазницима. Мој дечко је пао и изгажен је до смрти", рекла је Амах.

Министар безбедности Обале Слоноваче Хамид Бакаиоко поручио је да ће се на одговарајући начин истражити одговорност војника и цивила који би могли да буду умешани у изазивање разорног стампеда, јавља агенција ДПА.

У извештајима се цитира доктор Патрис Куаку из локалне болнице, који упозорава да би због недостатка крви, али и великих траума, број погинулих могао да буде и већи.

На телевизији су емитовани снимци на којима се на плочницима виде мртва тела и велики број преплашених жена којима су помоћ пружали припадници служби за спасавање.

У Абиџану је другу годину за редом за Нову годину организован ватромет који је симбол препорода земље, од када је на власт дошао Аласан Уатара, после постизборне кризе од децембра 2010. до априла 2011. године, током које је погинуло око 3.000 људи, подсећа Франс прес.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво