Читај ми!

Убицама индијске глумице прети смртна казна

Преминула глумица која је силована у аутобусу у Њу Делхију. Ако буду проглашени кривим, силоватељи ће се суочити са смртном казном. Становништво почело да се окупља у Њу Делхију. Стотине полицајаца налазе се на улицама ако би спречиле евентуалне немире.

Индијска полиција оптужила је за убиство шесторицу мушкараца који су раније овог месеца силовали и претукли 23-годишњу девојку преминулу синоћ у болници у Сингапуру. Портпарол полиције Њу Делхија Раџан Багат рекао је да ће се силоватељи, ако буду проглашени кривим, суочити са смртном казном.

Индијка стара 23 године, коју су шесторица мушкараца силовала и претукла у аутобусу у покрету, умрла је у болници Маунт Елизабет, где је последња два дана лечена због тешких повреда унутрашњих органа.

"Упркос напорима осмочланог тима специјалиста болнице Маунт Елизабет да јој стабилизујују стање, оно се протекла два дана непрекидно погоршавало", саопштила је управа болнице и навела да је девојка имала тешке повреде, укључујући повреде мозга.

Полиција је ухапсила шест мушкараца због сумње да су 16. децембра силовали студенткињу у аутобусу у покрету. Нападачи су њу и њеног пријатеља пребили челичним шипкама, док су сатима возили аутобус градским улицама, чак и поред полицијских пунктова. На крају су их свукли и оставили их на путу.

Тај догађај изазвао је масовне протесте у Њу Делхију и другим индијским градовима на којима је од владе тражено да стане на крај свакодневном малтретирању жена.

Демонстранти су тражили и смртну казну или кастрацију за силоватеље, који по закону могу да буду осуђени на доживотну робију.

У саопштењу, шеф полиције Њу Делхија Нераџ Кумар позвао је на смиреност, пошто је становништво почело да се окупља након вести о смрти силоване Индијке.

Полиција је забранила приступ градској четврти у којој се налазе седиште владе и председништво. Индијски премијер Манмохан Синг рекао је да схвата бес сународника и поручио је да влада разматра казне за злочине попут силовања "како би повећала безбедност жена", преносе светске агенције.

Шеф локалне владе Шила Дикшит такође је позвао на мир и поручио да ће "веома брзо бити донете чврсте одлуке" како би се заштитиле жене у том граду.

Полиција је поручила да ће толерисати мирне протесте само у одређеним четвртима. Стотине полицајаца налазе се на улицама Њу Делхија како би спречиле евентуалне немире.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво