Читај ми!

САД, пад са фискалне литице

Ако изостане договор демократа и републканаца просечном домаћинству у САД порези ће бити повећани за више од 2.000 долара годишње. Економисти страхују од поновне рецесије и повећања незапослености.

Још је неизвесно хоће ли Американци избећи такозвану фискалну провалију, а републиканци и демократе постићи договор око продужења пореских олакшица.

Најгори сценарио је да, уколико договора не буде, првог јануара аутоматски ступају на снагу дубоки резови у државним трошковима и већи порези за све Американце.

Многи економисти сматрају да ће то поново гурнути привреду у рецесију и повећати незапосленост.

Пет пута од половине новембра, срели су се Обама и лидери републиканаца, али безуспешно. После Божића и кратког предаха, почиње последњи покушај да се дође до договора.

Зато је амерички председник прекинуо одмор и са Хаваја се вратио у Вашингтон. Како би припремио терен, телефоном је разговарао са лидерима оба Дома конгреса.

Обама жели да се укину пореске олакшице за породице које зарађују више од 400 хиљада долара годишње, које је увео Џорџ Буш 2001. године.

Републиканци, првобитно изричито против укидања било каквих пореских олакшица за богате, попустили су, али траже да се праг помери на милион долара.

Рачуница је јасна, ако изостане договор, просечном домаћинству би се повећали порези за више од 2.000 долара годишње. Нико не жели да преузме одговорност за нежељене последице.

Пад у фикскалну литицу ће, према оцени стучњака, смањити потражњу, поново гурнути економију у рецесију и повећати незапосленост.

Инвеститоре брине и то што је претпразнична малопродаја само 07 одсто већа него раније.

"Бићу искрен, ове године сам се трудио да мање купујем. Сви моји пријатељи, због кризе и неизвесне будућности, такодје добро пазе колико новца троше.

Сви се надају да се неће поновити прошлогодишњи сценарио, када је договор стигао у последњи час, што је Америка платила снижењем врхунског кредитног рејтинга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво