Читај ми!

Москва и Вашингтон, законом на закон

После руске Думе и Савет федерације усвојио закон који предвиђа забрану америчким породицама да усвајају руску децу. Закон представља одговор на нови амерички закон о кажњавању Руса, оптужених за кршење људских права. Протести и у Русији, и преко океана.

Ново заоштравање односа на релацији Москва - Вашингтон. Савет Руске Федерације усвојио је закон којим се америчким држављанима забрањује усвајање руске сирочади због лошег третмана и малтретирања те деце. Акт који регулише и питања из области рада невладиних организација у Русији, одговор је на нови амерички закон о кажњавању Руса, оптужених за кршење људских права.

Руски законодавци кажу да је закон "Диме Јаковљева", одговор на равнодушност америчких званичника на смрт деветнаестеро руске усвојене деце у Америци, протекле деценије. Закон је добио име по двогодишњем дечаку, који је преминуо од последица топлотног удара, када су га амерички усвојитељи, оставили закључаног у аутомобилу.

"Американци оптужују нас, а у ствари су представници њихових фондација ти који бирају америчке усвојитељске породице. Сада нас оптужују, јер се усвојена деца нису уклопила у нове породице", каже члан Савета Федерације Валентина Петренко.

Акт је и одговор на недавни амерички "Магницки закон" - којим се ускраћују визе и располагање имовином у Америци за Русе, за које Вашингтон процени да крше људска права. Амерички закон назван је по руском адвокату и борцу против корупције Сергеју Магницком, за чију смрт у затвору, Америка криви руске званичнике.

"Ово је емотивни одговор на Магницки закон, који крши међународне норме. Морамо да знамо шта се дешава са нашом децом, усвојеном у другим земљама. Са Сједињеним Државама, то није био случај", навео је члан Савета Федерације Руслан Гатаров.

Неки руски званичници, међу којима и шеф дипломатије Сергеј Лавров, оцењују да закон који Американцима забрањује да усвајају руску децу, крши устав и међународне обавезе Русије.

Демонстранти у Москви кажу да закон ускраћује бољу будућност напуштеној деци, јер у Русији нема довољно заинтересованих за њихово усвајање. У Америци је, за десетак година, усвојено више 45.000 руске сирочади.

Има и грађана који кажу да овај закон није добар за децу, националну безбедност и државну политику и да у Русији има више од 750.000 напуштене деце.

Новим руским законом, који ступа на снагу 1. Јануара, такође се забрањује улазак Американцима, за које се процени да су повредили права руских грађана.

У Америци, Бела кућа затрпана је петицијама којима се тражи увођења санкција руским посланицима који подржавају закон "Диме Јаковљева".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво