Зашто се парови у Браничевском округу ређе одлучују за проширење породице

У матичне књиге рођених Градске управе Пожаревац, у 2023. години, први пут је уписано мање од 1000 особа. Да је вишедеценијско опадање броја рођених у Браничевском округу достигло драстичне лимите, потврђују и подаци са последњег пописа.

У Пожаревцу 30 одсто свих мушкараца старијих од 20 година нема деце, Илија Драгославић са супругом Дијаном у својој тридесет првој очекује треће. Када је стигла прва принова, тек је завршио факултет, па су живели од њене плате, али кажу - ништа не би мењали.

Парови се одлучују на то тек након што среде свој живот и финансије, раде на породици. А ми смо то некако радили успут и препорука моја је да се ствари спонтано дешавају, само треба да верују у себе и грабе напред, па ће тако да среде и посао и породицу.”

Упркос ентузијазму појединаца, након вишедеценијског опадања, у матичне књиге рођених позаревачке градске управе 2023. године уписано је тек 999 особа“, каже Илија Драгославић, адвокат и отац троје деце.

У нашој општој болници Пожаревац рођено је око 860 детета, а ова разлика је упис деце која су рођена у иностранству и оних лица која су тражила наше држављанство.”, објашњава Олгица Томић, матичарка у градској управи Пожаревац.

Највећи разлог је депопулација Браничевског округа и што се данас парови све теже одлучују да имају децу и све касније жене затрудне. Чим се касније парови одлучују за трудноћу, теже и остају трудни”, истиче Милош Дачић, начелник гинеколошко-акушерског одељења.

Проблем болница у малим градовима су лошији услови, одвојеност од оца детета и кашњење иновативних процедура у породилиштима, па се жене које имају привилегију порађају у Београду. Због тога је десет одсто новорођенчади уписано у београдске књиге рођених.

Првенствено због тога што сам ја тамо имала могућност примене епидурала и спинал. То су две процедуре које су дале одличне резултате у смислу анестезије. Тако да дуже траје та безболност”, наводи Милица Симић, физиотерапеут и мама двоје деце.

Према попису из 2022. Године, удео брачних парова без деце у Браничевском округу већи је од националног просека. Најтежа је ситуација у Голупцу, Кучеву и Малом Црнићу где нема чак 40 одсто брачних парова.

 

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво