Алексинац: Најављено рушење 250 кућа у 15 насеља

Завршен је јавни увид у нацрт плана за изградњу брзе пруге Београд - Ниш. Било је доста примедби грађана и локалних самоуправа, а највише их долази из општине Алексинац, где је планирано рушење највећег броја објеката. Очекује се одговор надлежних.

У Алексинцу је планирано рушење 230 објеката у 15 насељених места. Ту је пројектован пролазак брзе пруге. Највише кућа рушило би се у селу Трњане, чак 40.

“Ми смо се 40 година овде мучили од темеља, сад кад смо све средили дошло је време да нас иселе одавде”, наглашава Слободанка Павловић, из Трњана.

“Ја сам 70 година човек и сад треба да се кућим, мени узимају цело домаћинство, остају ми само две собе”, каже Љубиша Стојановић, из Трњана.

Мештани због тога траже да брза пруга прође поред Алексинца:

“У принципу погођен је део где су све малте не новије куће, нису то старе куће, то су куће 80-их, 90-их, па и оне које су грађене сада. И сада да дођу да сруше куће”, наводи Владан Илић, из Трњана.

И локална самоуправа уложила је примедбу, јер би брза пруга поделила општину на два дела:

“Конкретно, највеће насеље у општини Алексинац је Житковац. Деца са леве стране пруге, мора да пређу 3,4 километра у једном правцу да би могли да дођу до школе, а сада су малтене на 50, 100 метара од школе”, истиче Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

У ресорном министарству су нам рекли да разматрају све примедбе грађана и локалних самоправа.

Агенција за просторно планирање Србије организовала је током марта и априла јавни увид у нацрт плана брзе пруге Београд Ниш.

Ђорђе Милић, директор Агенције за просторно планирање Србије каже да ниједан плански документ не може да задовољи све локалне интересе. Додаје: “За сваки објекат ће се радити посебна вештачења, тако ће се знати за сваки објекат и сваку парцелу која ће бити појединачна цена”.

Најављено је де ће изградње пруге за велике брзине од Београда до Ниша кренути почетком 2025. године и да ће трајата око три и по године.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво