Колико температурне разлике утичу на производњу раног поврћа

Лесковачки повртари имају пуне руке посла. Брине их нагла промена времена јер је, кажу, шок за недавно засађене биљке и неће ваљати уколико се наредних дана врате летње температуре. Што се воћа и ратарских култура тиче, киша је стигла у последњем тренутку.

Са летњих 30 на зимска 4 степена. Ни човеку не прија, а камо ли биљкама. Убрзан раст нагло је заустављен. Под пластеницима засађени парадајз и краставац. Драган Стојановић је дипломирани пољопривредни инжењер, каже да је промена времена стресно утицала на рано поврће упркос производњи у заштићеним условима.

„Биљка испод 15 степени већ стаје са обављањем њених функција тако да ово време баш не погодује пољопривреди која ће да се мало касније за неких месец дана ће да се то одрази и на принос", каже Драган Стојановић, повртар из Власа код Лесковца.

Улагања огромна, а поглед опет упрт у небо.

Срђан Милошевић, повртар из Власа каже да ће видети каква ће да буде година: “Ако буде ко са салатом и купусом, пара нема ништа, сељак је готов. Ако буде нешто мало боље моћи ћемо да живимо".

Сезона раног поврћа кренула је месец дана раније. Временски ролеркостер не би требало да утиче на производњу под отвореним небом.

„Темератратура ваздуха која је негде од 7 до 10 степени тренутно, под овим температурама све повртарске културе су у фази мировања значи не могу наставити свој даљи физиолошки раст и развој", истиче Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Ниже температуре јесу зауставиле и раст воћних култура, али су падавине добродошле јер је влага била изузетно оскудна. На обронцима Бабичке Горе Новица Ранђеловић на 5 хектара гаји крушке, шљиве, вишње, дуње, малине.

„Воће је за сада солидно, међутим има неких оштећења неких тридесетак посто на овим парцелама. Горе имам још неколико хектара воћњака где је боље стање зато што је већа висина и мање је било измрзнућа", наводи Новица Ранђеловић, производђач воћа из Црковнице.

Мр Александар Митић, дипл. инжењер воћарства из ПССС Лесковац каже да је много пресудан утицај локалитета: “Где смо имали оптималне услове имамо добро заметање, могу слободно да кажем пун принос, где су били лоши услови имамо смањење приноса 50%.”

Вредни, упорни, предани земљи пољопривредни произвођачи из плодног лесковачког петоречја учиниће све да квалитет буде најбољи, али у фабрици на отвореном није све у њиховим рукама.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво