Читај ми!

Каменово - село са највише пчелара у Србији

Пчела је инсект који одолева климатским променама милионима година, међутим, драстичне промене у временским условима утичу на цео биодиверзитет који ће довести до мање производње меда ове године.

Цветање багрема 12. Априла уместо око Ђурђевдана када му је време, пчелари у Каменову код Петровца на Млави не памте. Овој медоносној биљци прија стабилна температура између 20 и 25 степени, а ове недеље са врелих 30 у једном дану пала је испод 10. Због тога ће меда сигурно бити мање, слажу се пчелари.

"У Каменову је добра прича што багрем у различитим висинским разликама траје 14 дана, тако да ако 5,6 дана буду кишни, то није страшно, али опасно је ако ова температура која наилази буде дуже време, ако буде 14 дана, онда смо угасили", каже Драган Ђорђевић, пчелар из Каменова код Петровца на Млави.

Високе температуре могу да се одразе и на сама легала, јер ове зиме залегања матице готово да није ни било, што их је додатно истрошило. По топлом времену се и брже роје, па ако пчелар закасни, цео рој може да се одсели и са собом понесе до 20 килограма меда.

"У овом периоду године је њихова развојна паша, а ми у овом тренутку имамо главну багремову пашу која је дошла прерано и пчеле нису довољно спремне да максимално искористе пашу”, каже Љубиша Радојковић, пчелар из Каменова. Додаје: „Ми смо могли пре двадесетак дана, три недеље да пробамо да одређена друштва која мислимо да су довољно способна ојачамо додатно".

У Савезу пчеларских организација Србије страхују да би нови пад количина природног меда могао допринети новом таласу производње вештачког и хемијски прављеног, такозваног лажног меда. Због чега већ дуже време размишљају о драстичнијим казнама.

Дејан Стефановић, председник Удружења пчелара Пожаревац и члан надзорног одбора Савеза пчеларских организација Србије истиче да му се свиђа систем у Холандији: “Тамо се на пет година забрани како власнику фирме, тако и свима у ближем и даљем сродству, да имају било какве везе са фирмама које се баве и у свом власништву да имају фирму која се бави медом".

Најраније цветање багрема у историји пчеларства, само је још један очигледан показатељ колико се клима мења. Пчеле ће се сигурно прилагодити као и током више милиона година. На нама је да се уздамо у то, јер без пчела неће бити ни људи.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво