У Крагујевцу уградња срчане мини пумпе најтежим пацијентима

Тим лекара Клинике за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу, први је - јужно од Београда, уградио срчану мини-пумпу ИМПЕЛУ најтежим пацијентима. Та врста механичке подршке омогућава безбедније интервенције код животно угрожених болесника.

Мини-срчана пумпа импела не дозвољава срцу да стане. Пумпа крв у организам, уместо леве коморе.

“Један број пацијената, у процентима неких десетак посто дође у доста тешком облику срчаног удара или дође у тешком облику неке друге болести као што је миокардитис, без овога не би могао да преживи”, истиче проф.др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

То је шанса да се ураде операције код пацијената који су у критичном стању. Уређај се, преко артерије у препони, доводи катетером до леве коморе.

“Користимо све методе да бисмо добили резултат интервентног лечења, односно стављања стента проширења крвног суда. Да сам пацијент прође без нежељеног догађаја ову процедуру, при том свестан, сарадјујући са лекарима”, објашњава Иван Лалић, интервентни кардиолог Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Имплантацију импеле Крагујевчани су урадили у сарадњи са колегама са Дедиња. Иза њих је вишегодишње искуство у примени те комплексне технологије.

Иван Лалић наставља: „Институт Дедиње, негде годишње уради око 15-20 оваквих процедура, било хируршких, било интервентних и ми имамо формиране тимове”.

Тим путем иду и Крагујевчани па постављање срчане мини-пумпе постаје стандардна процедура. Колико ће уређај остати у пацијенту, зависи од стања срца.

“Са претешком болешчу крвних судова срца, решавамо данас у сали, постављамо је и на крају процедуре извлачимо пумпу. А, код ових других који нам долазе у шокном стању, који су животно угрожени, пумпа нам помаже да кроз неколико дана могу заправо да преброде тај најтежи период и наставе да живе”, наглашава проф.др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

А то је најважније. Зато се у протоколе лечења срчане слабости стално уводе нове, савременије процедуре.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво