Лесковчанке победнице на републичком такмичењу из хемије

Хемијско-технолошка школа у Лесковцу основана је пре 62 године као подршка хемијским индустријама „Здравље" и „Невена". Најлепши рођендански поклон стигао је од ученица школе, које су се са такмичења у Новом Саду вратиле са најбољим практичним радом.

За Александру и Мину хемија није мистерија већ магија. Уз епрувете и растворе време стаје, експериментишу, истражују, сазнају више. Природно је што су се нашле у друштву најбољих вршњака на државном такмичењу и за практични део добиле максималан број поена.

“До титуле најбољег се долази радом, љубављу према хемији и мотивацијом којој је допринела наша професорка Соња Петровић радом на додатној настави...”, наводи Александра Цветковић, ученица 1. разреда Хемијско-технолошке школе у Лесковцу.

Мина Милисављевић, ученица истог разреда, додаје: “Услови за рад су одлични, свакодневно радимо неке експерименте, имамо четири пута недељно веће радимо стално нешто, записујемо”.

Мина је у Лесковац стигла из Књажевца на жељени профил. На смеру техничар за хемијску и фармацеутску технологију, као и техничар за заштиту животне средине и хемијски лаборант, хемија је основа. Школа је база за хемијску индустрију, али и Технолошки факултет.

“Након дужег времена наши ученици ће моћи да посете ХИ „Здравље" у оквиру блок наставе”, каже Ивана Стојменовић, професор технолошке групе предмета.

Веза са привредом постаје још чвршћа. Од септембра два нова профила: техничар за графичку припрему и израдјивач хемијских производа који је у дуалном систему.

“Ученицима нудимо учење кроз рад и дуално образовање нуди доста тога што спада у бенефит, у сарадњи са фирмом ДЦП хемигал обезбедили изводјење практичне наставе и након тога имају и могућност запослења”, истиче Ервина Здравковић, директорка Хемијско-технолошке школе „Божидар Дјордјевић Кукар" Лесковац.

Дуже од две деценије најтраженији смер ове школе су фризери. Ива је могла да бира школу, следила је своје снове.

“Ја сам рекла да и даље нећу да одустанем од тога и сад сам пресрећна што идем у ову школу”, рекла је Ива Петковић, ученица 2. разреда.

Једини јужно од Београда имају програм специјализације у 5 степени за креатора мушких и женских фризура. Новинама покушавају да привуку већи број дјака. Мина и Александра су најзначајнији промотери.О њиховом успеху у наредном броју школског часописа који излази једном годишње на Дан школе.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво