Представом „Буба у уху" у Ковину обележено 70 година позоришног аматеризма

Аматерско позориште у Ковину обележава велики јубилеј, 70 година постојања. Освајали су награде на покрајинским и републичким смотрама, а на репертоару су им дела Шекспира, Молијера, Голдонија, али и савремених аутора.

Класична комедија Жоржа Фејдоа „Буба у уху“ била је прави избор Аматерског позоришта у Ковину за ову годину, јер публика свих генерација ужива у интригама и смешним обртима у радњи. Ово друштво обележава 70 година постојања, од када је 1953. основано при првом Дому културе. Двадесетак година касније постало је самостално, а колико је успешно говоре многобројне награде на различитим фестивалима.

„Мој отац и многи глумци, које сам познавао, раније су били део и оснивачи овог позоришта, тако да ми је била част и обавеза да се прихватим тог посла. Од 2007. интензивно сарађујемо“, наводи Јован Грујић, редитељ.

Ансамбл тренутно броји 30 чланова, а како би привукли и млађе генерације одржавају бесплатне радионице глуме. Неки од њихових чланова касније су постали професионалци.

„Врло је све ово забавно, врло је динамично. Ово нам је и групна терапија, често волимо да кажемо. Ја сам као дете играо у школи, позвали су ме да опет пробам и тако се десило“, рекао нам је Урош Стојановић, глумац аматер.

Аматерско позориште има велику улогу у културном животу Ковина.

Јадранка Булатовић, управник Аматерског позоришта истиче: „2009. смо добили награду за посебан допринос у области културе у општини Ковин. Радимо и представу о безбедности саобраћаја у сарадњи са тим Саветом у општини. Радимо новогодишњу представу, одазивамо се на све манифестације које Центар за културу организује.“

Са представом „Буба у уху“ до краја године позориште ће наступати широм Србије, али и у Македонији и Румунији.

 

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво