Читај ми!

Како су се лесковачки противградни стрелци спремили за нову сезону?

Сезона противградне заштите званично почиње од данас. Како су се лесковачки стрелци спремили за нову сезону - Данијела Коцић.

"За сад је хвала Богу чисто,али највећи проблем и највише нас стрелце плаши кад нам дође облак из правца Бугарске", каже Грујица Стојковић, председник удружења противградних стрелаца Лесковац

Стално с погледом упртим у небо,од априла до октобра. За 18 година стекао је искуство и тачно зна када прети град. Грујица Стојковић живи од пољопривреде и због тога му није тешко да ради ни ноћу ни по невремену. Понекад сатима чека спреман крај лансирне рампе.

"Имамо увек благовремено долазак на станицу, благовремено дејство и то је најбитнија ствар да би се спречиле веће штете од града", каже Грујица Стојковић. Од Републичког хидромтеролошког завода месечно примају 5000 динара. Због малих зарада неке станице, а укупно је 31 на територији града Лесковца, остаће без стрелаца.

"Полако се губи интересовање. Имамо и нешто смањен број станица. Ове године до сада имамо склопљене уговоре са 23 станице, у преговорима је још неколико, али то накнадно, видећемо који ће коначно број станица бити", наводи Грујица Стојковић, председник Удружења противградних стрелаца Лесковац.

Стрелци бране 57 000 хектара плодних ораница у лесковачкој котлини. Раде одговорно и пожртвовано па су због тога и штете од града најмање у Србији већ 15 година.

"Сад је друга ситуација, много смо задовољнији, ипак заштићено је, заштићено је доста", сматра Новица Јовановић, пољопривредник из Доњег Стопања.

Без подршке града, кажу у Удружењу,тешко да би опстали. Уз издвајања републичког хидрометеролошког завода од 2017. године град Лесковац дотира рад стрелаца. За накнаде ове године је обезбеђено 6 милиона динара.

"Издвојио је 7 милиона динара за набавку 120 противградних ракета вертикалног домета. Иначе сваке године град Лесковац и на тај начин пружа подршку у тој области. Град Лесковац је издвојио и 3 милиона динара за реконструкцију противградних станица", наводи Раде Велинов,шеф одељења за привреду и пољопривреду ГУ Лесковац.

На старту сезоне магацини су пуни. У свакој станици има 10 ракета. Спремно, кажу дочекују најављену, наглу промену времена наредних дана.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво