Ковачицa: Пролећни мотиви и весела атмосфера на сликама

У Галерији наивне уметности у Ковачици у току је Пролећни салон слика, на којем се представља двадесетдвоје савремених уметника, чланова галерије.

Иако на Пролећном салону слика у Ковачици има и зимских пејзажа, преовладавају пролећни мотиви, људи који бораве и раде у природи, обичаји Словака, некадашњи живот, али и мотиви из сна. Та весела атмосфера буђења живог света осећа се и у делима Штефана Варге.

„Трудио сам се да буду слике пролећног карактера. Да у њима буде топлина, љубав, нешто фино", каже Штефан Варга, сликар наиве.

Тематиком се издваја слика Марине Петрик под насловом "Захвалност доајенима", где су приказани пионири ковачичке наиве, као што су Јонаш, Халупова, Сокол, Бобош и Књазовиц.

„Ту сам слику насликала из велике захвалности што су наши старији
сликари урадли име за нашу Ковачицу и моје мисли су биле усмерене на ову тему", каже Марина Петрик, сликарка наиве.

Углавном су приказани радови у техници уље на платну, али и уље на стаклу и интарзија од фурнира.

„Углавном су настале слике ове године, 2024, али изашли смо у сусрет сликарима који су спречени да сликају, да ли због болести или старости, имамо њихове слике у фонду, па смо изложили и њихове слике", каже Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности у Ковачици.

Пролећни салон је увод у значајан догађај, који ће бити у мају месецу, а то је обележавање стогодишњице од рођења Мартина Јонаша, једног од зачетника наивног сликарства у Ковачици.

„На тај начин што ћемо отворити изложбу посвећену њему, 100 његових слика уља на платну и 100 графика", каже Адам Јонаш, председник МЗ Ковачица.

Јубилеј ће се обележавати током целе године, изложбама у Београду, Новом Саду, Бачком Петровцу, Братислави и Румунији.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво