Крушевац: Будући физиотерапеути раде са корисницима Центра ОСИ

У крушевачком Центару за особе са инвалидитетом у Крушевцу, поред Дневног боравка, корисницима је свакодневно доступан тим дефектолога и психолога, а захваљујући сарадњи са Медицинском школом у Крушевцу, и физикална рехабилитација.

Све што су током школовања научили матуранти физиотерапеутског смера крушевачке Медицинске школе у прилици су да покажу током блок наставе, у раду са корисницима Центра оболелим од церебралне парализе и дистрофије.

"Самим тим што спајамо теорију и праксу развијамо такође и емпатију што нам помаже да се ми осећамо боље, а и корисницима са телесним инвалидитетом да некако скрену мисли са њихове болести", каже Сара Илић, физиотерапеутски техничар Медицинске школе у Крушевцу.

"Деца су добра према нама и овако видим да су добра. С нама вежбају лепо , шта можемо, шта не можемо, увек питају да ли вас боли и тако", наводи Ивана Ђорђевић, корисник Центра ОСИ Крушевац.

"Нама је драго када можемо да помогнемо оваквим пацијентима, и било којим пацијентима. Драго нам је кад видимо да то што смо научили да знамо и да применимо, када пацијенти срађују са нама", наводи Јован Шућуровић, физиотерапеутски техничар Медицинске школе у Крушевцу.

Реч је о специфичном виду рехабилитације, пажљиво прилагођеном потребама корисника, којих је у Центру свакодневно 15, а на листи чекања дупло више.

"Може бити механо терапија или кинези терапија. Масажа, пасивне вежбе, активне вежбе, уколико то може пацијент, уколико не онда ми помажемо на сваки могући начин. Наравно, ту је јачање мишића, активне вежбе против отпора, вежбе координације, равнотеже, што је можда и најпотребније неким корисницима, вежбе баланса", истиче Стеван Павловић, професор стручне праксе Медицинске школе у Крушевцу.

У Центру истичу и одличну сарадњу са свим крушевачким здравственим установама.

"Преко Дома здравља радимо превентивне прегледе и заиста је од великог значаја јер смо тако открили код једне наше кориснице туморе на дојкама који су оперисани. Наша установа пружа услуге сензорне собе, које не наплаћује корисницима на територији града Крушевца. Исто тако имамо и квантну собу, исто ништа не кошта за наше грађане", наводи Невена Лазаревић, директорка Центра ОСИ Крушевац.

За кориснике који се у Дневном боравку свакодневно друже и уче, захваљујући подршци града Крушевца, поред здравствене и све друге услуге су бесплатне.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво