Зашто се у врањском крају ретко сеје соја

Пролећна сетва у Пчињском округу је у пуном замаху, јер су повољне температуре и ваздуха и замљишта. Углавном се сеје кукуруз, а соје ће бити само на појединим парцелама.

И ове као и претходних неколико година Дејан Ивановић из Моштанице код Врања једини у Пчињском округу производи соју. Одабрао је парцелу од једног хектара, а соју користи за исхрану стоке, јер је богата протеинима.

"Соја се у овом крају не сеје због специфичности жетве, ако се првог дана када се прве махуне отворе не изврши жетва, следећег дана она губи већ 30 посто од своје зрелости, односно плодова", објашњава Дејан Ивановић, пољопривредник из Моштанице код Врања.

Произвођачи губе и приликом продаје, откупне цене су мале, а соја се тешко одгаја, потребни су посебни услови.

"Соја је култура која захтева првенствено наводњавање да би се остварили неки просечни приноси и велики проблем наших пољопривредних произвођача је зато што немају искуство у сузбијању корова и то њима представља велики трошак", истиче Нада Лазовић Ђоковић, саветодавац за ратарство и повртарство ПСС у Врању.

Парцеле у Пчињском округу су уситњене, имају 2 до 3 хектара. Пољопривредници најчешће производе кукуруз, јер најбоље успева.

"Кукуруз, пшеница, јечам то иде, и купус“, каже Бранислав Јовановић из Моштанице код Врања. На питање - колико добијају субвенција, одговара: „Па могло би мало више, али сада за сад добро, 10.000 по хектару."

У Пчињском округу ове године ће бити око 9.000 хектара под кукурузом, до сада је засејано 20% планираних површина.

 

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво