У Лајковцу библиотека Радован Бели Марковић у новом простору

Лајковачка библиотека “Радован Бели Марковић” пресељена је у две нове зграде, конаке Радића и Брене Михајловић. Поред Позајмног и Одељења библиотеке за децу, отворени су Спомен-соба и Легат Емилије и Радована Белог Марковића. Конаци су споменици културе под заштитом државе.

Личне ствари, библиотека са уредно пописаним књигама и бројна признања Радована Белог Марковића смештени су у реплици конака Радића у Лајковцу. Уз Спомен-собу и Легат, односно Завичајно одељење библиотеке, налази се и простор за књижевне вечери.

“Велика ми је част, пресрећна сам што је Библиотека понела име мог тече, великог књижевника који је, надасве, био цењен много више ван Лајковца, него у самом Лајковцу, где је живео и стварао", каже Маријана Милановић, власник ауторских парава Радована Белог Марковића.

И други споменик културе, конак Брене Михајловић, објекат је у духу руралне архитектуре 19. века. У њему су Позајмно и Одељење за децу, која имају око 1300 чланова. Све књиге из некадашње у нову библиотеку прененели су лајковачки средњошколци.

“Библиотека се 29. марта уселила у нови објекат, Од 2. априла наставили смо рад са корисницима након два месеца напорног рада на пресељењу и на ревизији библиотечког фонда”, наводи Снежана Шкорић, в. д. директора Библиотеке “Радован Бели Марковић” Лајковац.

Дарен Миливојевић, библиотекар додаје: “Ово је нови дом књиге и ми ћемо се старати да у временима која долазе лепоту писане речи преносимо на млађе, а и да негујемо лепоту и културу нашег завичаја.”

У изградњу реплика двају конака и опремање установа културе новац су заједно улагали Општина и Рударски басен “Колубара”. У Малом Борку, где су објекти првобитно били изграђени, угљенокоп се проширио.

“Треба да будемо поносни што ова два здања, која се налазе иза нас, носе име једног тако великог књижевника као што је био наш суграђанин, Радован Бели Марковић, и сигурно ћемо се трудити да у неком будућем времену, времену које је пред нама читав овај простор, где се налази овај комплекс, оплеменимо додатним садржајима", истиче Андрија Живковић, председник Општине Лајковац.

Уз конаке Радића и Михајловића је летња позорница. Идеја посленика лајковачке библиотеке “Радован Бели Марковић” да се ново место културе и уметности зове брег за размишљање.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво