У Новом Саду највећа колонија белих рода у Србији

Једна од највећих колонија белих рода у овом делу Европе, постала је симбол Новог Сада. Десета је година како се роде из далеке Африке враћају у своја гнезда, на стубовима недовршеног објекта у насељу Клиса.

Клепетање кљуном, игра завођења, слетови...на овом месту можете упознати сву раскош белих рода. Ове године, Нови Сад прославља јубилеј - пуну деценију од како са ових стубова најављују пролеће.

„Број је растао непрестано. 2017. је већ било осам гнезда, 2021-2022, било је 33-31 гнездо, и прошле године 54 гнезда, и надамо се да ће ове године бити још више", каже Јелена Гудураш, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Корисна је у човековој околини јер се храни змијама и глодарима, а угрожава је нестанак природних станишта, криволов, тровање, струјни удар. Зато је прави феномен, када се на једном месту појаве у оволиком броју.

„Они овде имају врло велику висину гнезда, значи прегледност околине је врло добра, имају врло близу прилично велике количине хране, дакле ту је депонија која је отворена и ту су баре, пашњаци и околна пољопривредна земљишта, осим тога, иако је у близини прометних путева, ово место је прилично мирно и не узнемиравано, и то је идеална комбинација услова које су роде препознале", наводи Марко Туцаков, из Покрајниског завода за заштиту природе.

Роде су изванредни неимари, о томе најбоље говори чињеница да током прошлогодишње суперћелијске олује која је захватила Нови Сад, није оборено ниједно њихово гнездо. Оне на тај начин бране свој живот, а на овим стубовима и своје станарско право.

Власник објекта на којем се налазе гнезда, има и планове за завршетак објекта. Из Покрајинског завода за заштиту природе тврде да се у таквим плановима мора пронаћи место или решење и за беле роде.

Марко Туцаков додаје: „По закону, оне морају ту остати, то је њихово станиште и оно се не сме узнемиравати и уништавати, постоје различите опције у зависности од тога како ће тећи развој објекта, али јавност треба да буде сигурна, да ћемо учинити све да роде овде остану, надамо се да ће се њихов број и повећати”.

Ове године биће организован и велики европски попис белих рода, а у акцију се могу уклучити и грађани.

„Не треба им чак ни двоглед, ни нешто од опреме, могу и голим оком да виде роде, односно да изброје младунце који вире из гнезда, тако да oсим добре воље, није потребно ништа", закључује Јелена Гудураш, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Још увек нису пристигле све роде, па ће у летњим месецима бити познато да ли ће и прошлогодишњи рекорд по броју гнездећих парова бити оборен.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво