Победници Хакатона: Генерисање енергије од кишнице

Студенти Факултета за Машинство и грађевинарство у Краљеву освојили су прво место на такмичењу у иновацијама које је организовану у оквиру Иновационог форума Србија-Француска. Организовали су га Министарство науке и Амбасада Француске у Београду.

Електрична енергија из кишнице. У најкраћем је иновативно решење четорочланог студентског тима из Краљева као одговор на климатске промене. Идејом, коју су представили и моделом израђеним на 3Д штампачу, као представници Универзитета у Крагујевцу надмашили су конкуренте из Београда и Новог Сада.

“Идеја је била да се у олук постави турбина која ће када падне киша покретати се и производити електричну енергију. Иницијално тржиште за наш производ је било иностранство, неки мало кишнији предели попут Француске, Уједињеног Краљевства, Бразила”, истиче Лазар Пешић, студент друге године Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Ђорђе Бошковић, студент друге године Факултета каже да им није било свеједно: „Видели смо много озбиљне тимове са много озбиљним идејама. Да није било Квинк нашег иновационог инкубатора ово се никада не би ни десило. Ту је наравно велика подршка нашег Факултета, као и нашег универзитета у Крагујевцу и све потребне ресурсе су нам обезбедили. Наше је било само да се појавимо и да победимо".

“Ово је изузетно значајан успех за Иновациони инкубатор „КВИНК", за сам факултет и за студенте. Релативно смо млади у овој области. Од децембра месеца постоји иновациони инкубатор на Факултету тако да нам је ово ветар у леђа за даљи развој Иновација и предузетништва на нашем факултету”, наводи Тања Дуловић, координаторка Иновационог инкубатора на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Даљи развој, надају се, имаће и победничка идеја.

Ивана Филиповић, студенткиња треће године Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву каже да је њихов циљ прикупљање средстава за развијање прототипа: “И даље да развијамо нашу идеју и да је пласирамо на тржиште ако је то могуће”.

Пре тога, још једном ће је ставити на тест. На такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2024. године.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво