Деца у Руми на едукативном радионицама развијају критичко мишљење

Већ пет година Рума има едукативне радионице под називом "Филозофија са децом", чији је циљ да развију критичко мишљење код деце узраста од 6 до 14 година и њихово самопоуздање.

Како би дефинисали слободу – једна је од омиљених тема за дебату у радионици "Филозофија са децом" коју похађа око 50 ученика основних школа из Руме. Теме су прилагођене узрасту, па се ова старија група бави и оним универзалним као што су дискриминација, толеранција, поштовање, љубав.

“Ове године уписујем Гимназију, друштвени смер, па сам хтела да пробам ово, да видим како је”.

“Оно што се мени овде свиђа је то што нас уче - не шта да мислимо, већ како да мислимо”, истичу старији ђаци.

Млађи филозофи воле веселије теме, развијају говор и начин да се ослободе лоших мисли, више маштају и како су нам рекли, отворе ум.

На питање која им је порука дана, саветују: “Да се сви друже са ким хоће”.

“Не треба да слушамо туђе савете, да нам заповедају, него да имамо своју слободну вољу”.

Други додају да им је драго што ту могу да искажу своја осећања, што могу све да кажу, да имају слободне мисли и никад не одустају.

Едукативне радионице води професорка филозофије Софија Манојловић, која теме осмишљава у актуелном тренутку и помазе деци да граде самопоуздање и леп говор, да се уче стрпљењу и ненасиљу и цене праве животне вредности.

“Иако имају петице, иако имају одличне оцене, када је потребно да изразе своје слободно мишљење, деца не могу да се снађу. С обзиром на то да дубоко верујем да свако од нас треба да има друштвени ангажман, одлучила сам да се активирам и да урадим оно што је до мене”, истиче Софија Манојловић, професорка филозофије из Руме.

Ова паметна дружина, често организује заједничке екскурзије и излете, а неретко и донаторске журке којима показују хуманост, емпатију и друштвену одговорност.

 

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво