Битка на Кошарама за незаборав: "Бринули смо једни за друге више него сами за себе"

На данашњи дан пре 25 година, почела је битка на Кошарама. Трајала је 67 дана и однела 108 живота. Биће упамћена као једна од оних са највише жртава припадника Војске Југославије, који су, упркос томе што су били малобројнији, успели да одбране цео рејон, због чега се њени припадници, и преминули и преживели, сматрају херојима.

Напад је био силовит. Отпочео је у зору 9. априла, на Велики петак, артиљерисјком паљбом албанске војске, снага ОВК и НАТО-а. Караула Кошаре сутрадан је заузета, али основни циљ није остварен. Војска Југославије спречила је њихов даљи продор на Косово и Метохију.

"Ти војници су заиста једни прави Обилићи и велики хероји какав су они пакао преживљавали. После сваке такве велике битке и догађаја где су избачени саборци још већи су морал добијали да сачувају то што смо чували те 99. године, а то је Србија на тој граници према Албанији", наглашава Ивица Лазић, учесник битке на Кошарама.

За изузетне подвиге у одбрани земље, 125. моторизована бригада одликована је орденом народног хероја, који се у спомен соби касарне Цар Лазар у Крушевцу, чува уз успомену на страдале војнике.

"Ми смо се сви ослањали један на другог, знали смо ако један попусти то је ланац, то је једна карика која ће да се растури. И ми смо се сви држали. Ми смо више бринули за другове који су били поред нас него за сами себе. А највеће тајно оружје је била светковина коју смо ми доле бранили и чували", каже Дејан Ивановић, учесник битке на Кошарама из Крушевца.

"Много је тешко, сваки је дан имао своју причу. Али и сами знате 108 другара је дало живот за отаџбину. Њих шест је још увек на Кошарама остало. Они су остали горе на вечној стражи и надам се да ћемо за мог живота отићи по њих", објашњава Дарко Анђелковић, учесник битке на Кошарама из Рашке.

У знак сећања на пале браниоце отаџбине положено је цвеће на спомен обележје у Крушевцу крај кога су као вечни чувари и стабла јабланова посађена њима у част.

 

 

 

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво