Читај ми!

Како у Смедереву пружају подршку Ромима и неговању њихове културе

Поводом неговања и очувања ромског језика и културе ромске националне мањине, у Основној школи ,,Херој Света Младеновић" у Сараорцима, први пут је организована манифестација ,,Спектар културе национаних мањина".

Основна школа ,,Херој Света Младеновић" у Сараорцима, једина је у Подунавском округу у којој се већ седам година, изучава ромски језик са елементима националне културе. Петнаесторо ученика похађа ове часове, а заједно са вршњацима, припремили су програм, који кроз музику, игру и рецитацију, слави традицију и обичаје ромског народа. Подршку су им пружиле студенткиње Ивана и Катарина.

"Јако је важно за младе Роме, да када виде да имају подршку некога, да нису сами, и да постоји неко ко жели да им помогне, да их усмери на прави пут, како би могли да изадју из тог круга сиромаштва. Дискриминације увек има, али је важно да ми имамо воље, жеље и снаге да се боримо против тога, јер увек ће постојати нека препрека, важни смо ми сами, кључ је у нама", каже Ивана Николић, студенткиња Правног факултета.

"Породица је кључан моменат у свим правцима живота и могу да кажем да Национални савет је тај који увек може да нам помогне", каже Катарина Бајић, студенткиња Педагошког факултета.

У стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња, која важи до 2030.г одине, уведене су нове мере које унапређују живот Рома у Србији.

"Дали смо акценат економском оснаживању, спречавање малолетничких заједница и образовање. Афирмативне мере у образовању које постоје за ученике након осмог разреда, да могу да упишу средње школе , да добију разлику бодова, да имају ту могућност, да упишу и четврти степен и могућност стипендирања у сарадњи са Министарством просвете и Националним саветом ромске националне мањине, где ми у одбору образовања информишемо и помажемо деци да наставе образовање", наводи Здравка Симић, чланица националног савета ромске националне мањине и учитељица ромског језика.

"Један смо од ретких градова који смо координатора за ромска питања у градској управи запослили за стално и имамо круцијални документ, који се зове "Локални акциони план" и он је у директној вези са одлуком Владе Републике Србије који има стратегију инклузије Рома у оквиру свих пора друштва", наводи Дејан Стојковић, председник Савеза ромских невладиних организација Смедерево.

Захваљујући стипендирању, у Смедереву је све већи број ученика из ромске популације који уписују и завршавају средњу школу, и који своје образовање настављају на факултетима. Прошле године, право на стипендију је остварило 44-оро ученика средњих школа и двоје студената, а град је за ове намене издвојио преко два милионе динара.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара