Ваљево: Зашто предшколци касне у развоју

У Ваљеву, стручњаци који се баве психомоторним развојем деце предшколског узраста запажају да из године у годину расте број малишана са различитим проблемима. Због тога организују бесплатне радионице и едукују родитеље о раној стимулацији која је важна за нормалан развој детета.

Правилна стимулација деце у раном развоју подстиче њихове когнитивне, моторичке и говорне способности. Томе се ваља посветити поред правилног ритма спавања и исхране - сматрају стручњаци. У пракси запажају да родитељи, са намером да заштите дете, прескачу важне фазе у развоју као нпр. пузање. Недовољно их стимулишу да буду активни, да опажају и говоре, чак и до треће, четврте године.

„Значи, не само артикулацијски, не само говорно-језички, касни моторика, касни проходавање, емоционална незрелост. Затим при самом поласку у школу имамо нарушену пажњу. Таква деца не могу да прате наставу и зато све више деце иде по специјалном програму наставе", објашњава Марина Миловановић Партенијевић из логопедског центра у Ваљеву.

Због претеране изложености деце мултимедијалним садржајима у раном узрасту, који неразвијена чула не обрађују на правилан начин, све више посла имају дефектолози, логопеди, психолози и физиотерапеути. Када је у породици времена мало за функционалне игре са децом, не развијају се довољно, не само моторичке и језичке, него и социјалне вештине.

„Ја имам девојчицу и дечака, пет и осам година. И тренутно јако је битно радити пуно са децом. Претерана изложеност екранима јако је тешка за нас родитеље зато што морамо да поставимо границе", наводи Ксенија Лазић из Ваљева.

„Сад у септембру крећемо у први разред, тако да сам почетак тог развоја, као што смо имали прилике да слушамо на предавњу, морамо да пратимо ми као родитељи, наравно у складу са дететовим развојем и у скалду са карактером самог детета", каже Марија Јовановић из Параћина.

Све мање малишана зна да завеже пертле у првом разреду. Стручњаци примећују да се родитељи често не јављају чим уоче проблеме у развоју. Стога се ангажују и у едуковању родитеља.

„Родитељи не посвете се довољно, не стимулише се довољно тај рани развој деце, па треба напоменути да и када доводе код нас децу на 45 минута, то је јако кратак временски период који деца проведу са нама, док са њима су остатак дана, где је веома значајно да се ради код куће", каже Николија Мићановић, логопед.

Важно је да родитељи примењују што бољи модел понашања, јер је познато да деца у раном детињству имитирају родитеље. 

 

 

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара