Драстично повећање броја корисника у лесковачкој Сигурној кући

Жртва породичног насиља може бити свако. Најчешће су жене, а индиректно и деца. Да су све храбрије да пријаве насиље, потврђује Сигурна кућа у Лесковцу, где је за прва три месеца ове године двоструко више корисница.

Најпре у изнајмљеним становима, од 2016. на познатој локацији. Женама принуђеним да спас од насиља потраже у Сигурној кући, пуне две деценије Горица пружа утеху, разумевање, раме за плакање.

„Није баш лако радити овде зато што су то све тешке животне приче и ми те те приче преживљавамо током разговора са њима", каже Горица Митровић, домаћица Сигурне куће.

И ових дана сведок је тешких судбина три жене. Различитих су година и средина у којима живе, заједничко им је дугогодишње трпљење и економска зависност.

„Мислила сам тако да ће се опаметити зато сам се и вратила кући, међутим није се опаметио опет је почео да пије, опет је почео да врши насиље против мене и против деце и тако да не знам стварно где ћемо. - Не радите нигде? - Не радим", наводи једна корисница Сигурне куће.

„Ухвати ме за гушу, само знаје шта га чека, прети с паљење, прети с нож, упада људима у авлије, у оној кућу живим на страх. - Ово је једини спас за вас? - Мени је овде много боље", прича друга корисница Сигурне куће.

У 60 одсто случајева узрок насиља над женама, посебно физичког је алкохол. У Сигурну кућу стижу из нужде често са децом.

„Када овде дођу оне су заиста у ситуацији једног безнађа и просто немају решење за свој проблем, али овде са њима ради пет стручних радника континуирано, пружамо им саветодавну подршку и помоћ", каже Далиборка Стевановић, руководилац Сигурне куће у Лесковцу.

Жене су све свесније и спремније да потраже помоћ.Сигурна кућа у Лесковцу никад није била пунија.

„Прошле године је, по извештају, који је урадио Центар за социјални рад било 935 пријава за насиље у породице, али смо имали 42 корисника који су користили услугу наше Сигурне куће, што значи да смо ми само за прва три месеца већ на половини од укупног броја смештаја у прошлој години", каже Предраг Момчиловић, директор Центра за социјални рад у Лесковцу.

О безбедности жена поред обезбеђења, брине и полиција повезана видео надзором са Сигурном кућом. Овога лета прихватилиште за жене жртве насиља постаће приступачно и тешко покретним особама захваљујући подршци немачке хуманитарне организације.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво