Зашто су Ивана и Владимир одлучили да живе у Плочнику код Прокупља

Топличка села, из којих се деценијама одлазило у веће градове и иностаранство, углавном у потрази за послом, у последње време, постају све привлачнија за живот и рад младих породица, које своје приходе остварују радом преко интернета. Све су чешћи и примери повратника из иностранства, који овде проналазе одговарајуће услове за рад, али пре свега, преко потребан мир, у нетакнутој природи.

Ивана и Владимир живели су и радили у Пољској, Норвешкој, Америци, Шпанији, али им је ипак сваки боравак у прокупачком селу Плочнику, одакле супруга води порекло, остајао у посебном сећању. Све до пре неколико месеци, када су одлучили да више не одлазе. За кратко време изградили су себи дом, подигли воћњак, засадили поврће, набавили пса чувара.

“Кренули смо да долазимо само викендом или тако кад смо имали слободно време, међутим, увек нам је било некако мало времена, увек тај викенд јако брзо прође и онда смо се једног дана запитали, зашто се ми уопште враћамо”, каже Ивана Милојевић из Плочника.

“Путујући кроз све те земље и посећујући те велике градове, ми смо видели и шта је мана тих свих градова. То је да је човек све више отуђен од природе, да губи време у превозу, плаћа неке непотребне услуге и генерално се ствара једно незадовољство свих тих грађана, које једноставно може да се реши повратком у село”, каже Владимир Јовановић из Плочника.

По струци програмер и дипломирани економиста, Владимир и Ивана послују са домаћим и иностарним фирмама. То што им је сада место боравка, мало село Плочник, не представља, тврде, никакво ограничење за њихов бизнис.

“У данашње време све је више људи који могу, да кажем тако, да раде од куће, имају такве врсте послова, један од таквих је и наш посао и онда се губи смисао да се борави у неком великом граду”, наводи Владимир Јовановић из Плочника.

“Имамо много више времена, много нам је квалитетнији живот у смислу на шта трошимо време, нема оног времена у саобраћају, нема те нервозе јутарње, журбе, све оно што носи живот у граду. Са друге стране имамо чист ваздух, планинску воду, храну”, каже Ивана Милојевић из Плочника.

Њихов повратак у Србију и Плочник, кажу, посебно је драгоцен за њихову децу, која су досадашње школе у иностранству, заменили школом у Блацу.

“За њих је ово ново искуство и ја бих рекла, јако лепо искуство, брзо су се уклопили и већ они осећају да ту припадају. Имамо четири спорта, које они могу да тренирају потпуно о трошку државе, имамо бесплатан школски превоз, бесплатна је музичка школа”, каже Ивана Милојевић из Плочника.

Повратак младих, образованих људи у поприлично остарео Плочник, носи са собом неку нову енергију, којој се сви радују.

“Ово је само један почетак, да ће млади да се врате, јер имамо већ три куће, које су у току прошле године купљене и насељене и надамо се све више. Недостаје нам мало инфраструктура, пут и улична расвета, за шта се надамо да ће нам локална самоуправа помоћи, јер је и у њиховом интересу да што више младих дође у општину да живи”, каже Душан Михајловић, председник МЗ Плочник.

Село Плочник до сада је било познато по бици турске и српске војске 1386. године, првом топљењу метала на овим просторима, а у будућности можда и као један од микро центара ит индустрије, коме Владимир и Ивана увелико постављају темеље.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво