Дела француске уметнице у Јагодини

„Горим у сунцу, месецу и звездама“ назив је изложбе француске уметнице Марго чији радови су изложени у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини. Ова уметница добила је могућност да самостално излаже у том музеју као добитница награде жирија на последњем Тријеналу интуитивне уметности, оржаном 2022. године.

Француска уметница Марго добро је позната у свету уметности. Излагала је широм света, а њена дела су у многим приватним и музејским колекцијама од Њујорка и Прага до наше земље.

Први пут у Србији је била 2017. године на колонији са сликарима из целог света. Њен рад, кажу критичари, карактеришу дела која шаљу снажну поруку о јединству човека и природе.

„Моја главна техника је туш са пером, али пре тога радим припремни цртеж оловком и алатима попут компаса, лењира, фломастера, суве креде, зависи шта ми дође до руке у том моменту“, каже Марго, уметница из Француске.

Различите технике, али и величине уметничких радова део су изложбене поставке у јагодинском музеју. Публици се уметница представља осликаним нотесима и фотографијама, али и великим форматима.

„На којима она израђује сатима и данима до задњег детаља врло комплексне композиције наизглед налик одређеним катедралама, често се пореди са готским катедралама али она узвикује да је заправо њено дивљење највише усмерено ка градитељима тих грађевина. Оно што њу занима јесте прича која фактички стоји у људима и у животима људи ккоји су учествовали у тој градњи“, наводи др Ивана Башичевић Антић, директорка МНМУ.

Кустоси изложбе у Јагодини која је отворена до 21. априла су Ивана Башичевић Антић, Владимир Кокоруш и Радмила Стаменковић.

 

 

 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво