Обновљен Музеј културне историје у Пожаревцу

У Пожаревцу је завршена обнова Музеја културне историје, чиме је заустављено његово урушавање. У овој некадашњој грађанској кући планира се поставка аутентичног намештаја и предмета из периода када је грађена, али и изложба о Обреновићима.

Након много деценија пропадања и пар неуспелих покушаја спашавања, Музеј културне историје у Пожаревцу коначно је обновљен. Кућа грађена у стилу академизма са богатом декоративном пластиком изведеном у духу класицизма реконструисана је врло прецизно. Сада следе конзерваторско-рестаураторски радови главне собе и намештаја.

“Посебан изазов је тај такозвани Плави салон због фреске “Четири годишња доба” према којој се старост куће одређује на почетак друге половине 19. Века. Колеге из Завода за Заштиту споменика раде на тим детаљима. Надамо се да ћемо ускоро имати брошуру коју ћемо објавити о самом здању, као и о породици Несторовић”, наводи Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу.

Стручњаке је посебно одушевио начин на који су урађени подови у целој кући. Овакве су виђали кажу у дворцима Лоаре, што значи да су прилично скупи за израду. Наиме преко ових дебелих греда ишле су даске а простор који је остајао између, служио је да струји ваздух и на тај начин под би увек био топао. Као што видите, сада смо на тавану. И овде је урађен исти под који није дозвољавао да се просторије испод хладе.

Карактеристике објекта су изузетне, због чега ће за изложбе, презентације, камерне музичке програме бити искоришћен чак и подрум. У поткровљу ће бити канцеларије, а у некада раскошном приземљу главна поставка.

“Циљ града Пожаревца и Народног музеја у Пожаревцу је да ова зграда има поставку која ће бити омаж грађанског живота Пожаревљана из друге половине 19. века, али такође пошто је тај период значајн за град Пожаревац када је захваљујући династији Обреновић доживео својеврсни успон, гледаћемо да један део поставке буде посвећен и династији Обреновић”, каже Саша Павловић, градоначелник Пожаревца.

Данашњи Музеј културне историје некада је био кућа породице Николе Несторовића чувеног архитекте који је пројектовао неке од најзначајнијих зграда Београда као што су Народни музеј, Технички факултет, Београдска задруга.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво