Колико је шума обновљено после прошлогодишњих олуја у Војводини

Санирање штете и обнова шума у Јужно Бачком округу, који је највише погођен у две олује крајем јула прошле године, траје шест месеци. Пошумљено је нешто мање од 20 посто, од 1500 хектара шуме, колико је потпуно уништено. Ради се на обнови зеленила и у Новом Саду, трајаће пет година, а коштаће више од 100 милиона динара.

Никада у историји Нови Сад и околину, није погодила олуја са таквим последицама. Уз више од 2000 оштећених објеката, град је остао без чак 3000 стабала. Након санације штете, од јесени је засађено њих 2500.

„Очекујемо да ћемо неких 20.000 стабала засадити у наредних пет година. Ми се сада трудимо да садимо биљке које су у зрелом добу, односно биљке које су старе од седам до десет година најмање, у складу са тим да тај период прилагођавања и добијања ефкета који је био буде што краћи“, каже Мира Раденовић из Градске управе за животну средину.

Уз стабла у граду Нови Сад је остао и без својих околних шума, попут ове у Бегечкој јами. Ради се о површини од око стотину хектара шуме, а да би катастрофа била јаснија у питању је површина од више од 130 фудбалских терена. Међутим, није Нови Сад само остао без шума.

Само у Јужнобачком округу потпуно је уништено близу 2500 фубалских терена шуме. До сада је извучено око 30 посто уништених стабала, а пошумљено је 18 процената. Тачније, на површини од 2300 хектара, засађено је 860.000 садница.

„Радимо свега укупно шест месеци. А имали смо још једну несрећу у томе. Дунав се излио 15. децембра, који се никада не излива 15. децембра и било је све под водом негде до краја фебруара. Дакле, два ипо месеца смо били онемогућени да радимо“, наводи Марко Маринковић, извршни директор за шумарство ЈП „Војводинашуме“.

Економску штету од пројектованих прихода Војводинашуме процењују на више од две милијарде динара, а санација ће их додатно коштати најмање дупло више.

„Имамо те повећане трошкове газдовања, а са друге стране умањене приходе. То је највећи проблем, са обе стране имамо ту негативну конотацију. У збиту предузеће је пројектовано изгубило у милијардама се мери“, каже Марко Маринковић, извршни директор за шумарство, ЈП „Војводинашуме“.

Еколошка штета је непроцењива, а нико не искључује сличне олује, па Србија и Хрватска заједно раде и на планирању заштитних појасева. Пројекат од 2 милиона евра, требало би да финансира Европска унија, али се одговор из Брисела још чека.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво