У јужнобачком округу ратари добили семе

Институт за ратарство и повртарство у сарадњи са Јужнобачким округом и Црвеним крстом Новог Сада и ове године су донирали семе кукуруза, соје и сунцокрета социјално угроженим пољоприовредницима. Донација је стигла у 14 села ратарима са малим поседима.

Захваљујући донацији Института за ратарство и повртарство Јурај Фабијан из Кисача ће имати семе за сетву око јутро и по кукуруза. Лане му није остала зарада, сем ниских цена задесило га је и невреме.

"Имали смо поплаву. И онда наишла олуја, кукуруз је био на земљи седамдесет посто. Ја сам једва две и по тоне по јутру накрунио", каже Јурај Фабијан из Кисача.

Месна заједница Кисач већ осам година учествује у акцији донирања семена пољопривредницима.

"Сада седамнаест пољопривредних домаћинстава којима ћемо уручити овај семенски материјал. Већина од њих искључиво живе од пољопривреде и то су им једина средства која добијају", наводи Бранко Предојевић из Месне заједнице Кисач.

Критеријум по коме се додељује семе је да пољопривредници немају више од два јутра земље коју обрађују и да се баве ратарством.

"У питању је семе сунцокрета око 500 сетвених јединица за 600 хектара, затим семе кукуруза за 30 хектара или 50 сетвених јединица и семе соје пет хиљада килограма односно 50 сетвених јединица, што чини око 680 хектара", наводи Драган Лазић из Црвеног крста Нови Сад.

"Они имају заиста увида преко Месних заједница и преко општина Јужнобачког округа коме су потребна семена", наводи Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа.

Донација је стигла у прави час, јер је и сетва ове године почела раније.

"Видим да су многи пољопривредни произвођачи кренули са сетвом, мислим да се многи произвођачи боје суше. Оно што је битно може се кренути са сетвом, значи сетвени слој је угрејан што се тиче кукуруза и соје на тих неких осам до десет степени", каже Драгана Латковић из Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Захваљујући овој акцији око 300 пољопривредника ће успети да засеје своје њиве.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво