Индустријски вишкови као инспирација и сировина за уметничка дела Панчевца Мирољуба Кршанина

У Градској библиотеци у Панчеву отворена је изложба скулптура и слика Мирољуба Кршанина под називом „Индустрија и уметност". Он је по струци машински инжењер и цео радни век провео је у производњи алуминијумских профила, а својим уметничким делима допринео је и очувању животне средине.

Да би показао да нису сви исти у индустријској производњи и да не сносе сви исту одговорност за загађење животне средине, Мирољуб Кршанин је одлучио да индустријске вишкове из своје фабрике не баца, већ да их употреби за стварање уметничких дела која носе и посебне поруке.

“Осетио сам жељу и унутрашњи порив да покушам да нађем компромис како да се индустријски вишкови прераде у објекте креативне уметности”, наводи Мирољуб Кршанин, машински инжењер и уметник.

“Постоје сегменти и детаљи скулптура који су изузетног потенцијала. Може се наравно поставити питање каква је целина, али напомињем да постоје и ликовни елементи који су врло писмени”, каже Никола Рикановић, академски ликовни уметник.

Захваљујући свом инстинкту Кршанин успева у великој гомили одбачених алуминијумских опиљака и разних делова метала да препозна уметничку креацију и неки нови облик којем није место на отпаду већ у галерији.

“На гомили неког индустријског отпада видите неку форму која вас позове. Ту видите шта би сте уз машинску обраду, сечење, пресовање и варење могло да се преведе у неку препознатљиву форму која има свој смисао, поруку и причу”, истиче Мирољуб Кршанин, машински инжењер и уметник.

Мирољуб Кршанин до сад је имао већ неколико самосталних и групних изложба у нашој земљи, али и у иностанству и велику пажњу посетилаца подједнако привлаче његове необичне скулптуре, али и слике које су рађене у различитим техникама.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво