Рамазан: Месец поста, доброте и племенитости

Кажу да је Рамазан месец када се у срца верника уселе доброта и племенитост. Када наступи месец поста, верници кажу да нема лепшег звука од езана, лепшег мириса од вреле питице и лепших поседака од оних у месецу поста.

Када засветле канделабри са минарета џамије зачује се езан-позив на молитву, време је акшам намаза након које ће верници први пут након целодневног поста ифтарити. Ифтар је ручак за вернике. Од пића обично се користе вода, лимунада или клека уз обавезне урме. Како су пренели савременици тог времена урмама се ифтарио и Мухамед који је по исламском веровању - последњи Божији посланик. Присуствујемо ифтару у у Ебу Ханифиној џамији у Сјеници.

 

"Ми се окупљамо да показемо нашу иманску, верску снагу тако да сам задовољан јер овај џемат прераста у озбиљну организацију из године у годину."

"Овај ифтар је намијењен за 350 званица и тај амбијент, то је потпуно остварено. Наша порука је била коју смо ми донијели је да џематски рад, тимски рад уђе у све. Односно не постоји граница која не може да се превазиђе без џематског рада", кажу анкетирани.

Време дневног поста одређено је вактијом, посебним календаром са тачно означном сатницом која прати дужину дана од освита зоре до мрака. Како дан дужа и пост постаје дужи. Према том календару, данашњи пост 19-ти дан Рамазана почео је у 3 часа и 48 минута, а завршава се у 18 часова и 15 минута.

"Ифтар значи окупљање за истом софром, да покажемо да смо једно, да покажемо да се цијенимо, поштујемо и волимо и томе нас учи наша вјера као што је рекао Узвишени у Кур"ан и Кериму и будите Алахови робови заједно браћа", каже Кемал Махмутовић, председник медзлиса.

Пост је трећи од пет стубова вере у Исламу. Обавезан је сваком Муслиману после 12 године.

"Да баш у правоме смислу запостите, својим очима, својим језиком, својим ушима и читавим својим бићем", истиче Мевлуд Дудић, председник Исламске заједнице у Србији.

Током Рамазана месеца поста у Исламу - ритам живота постаје другачији. Целодневне обавезе и посао прилагођавају се дужностима вере.

"Ујутру устанемо, прво намиримо стоку, онда уђемо у кућу да испечемо хлеб, да ставимо пасуљ, месо за пиријан, дудове да умијесимо, да скувамо пудинг, пиринач", наводи Хата Каришик.

"Рамазан је наш драги гост коме смо се сви ми муслимани радовали. Мајка је обично била та стуб куће која је спремала. Сви седнемо око софре и сви једемо из једне тепсије. Није имало посебних чинија.Тада није имало. Кисело млеко би било у једној чинији и сви смо имали кашике и јели из те чиније", наглашава Наза Хајрадиновиц, гошћа.

Да подсетимо први дан Рамазана почео је 11. марта, а задњи 9. априла.

 

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво