Читај ми!

Лепоте Пештери: "Горске очи" Сјенице и меандри Увца

Рекло би се да Сјеница, једно од најхладнијих насељених места на Старом континенту, окружена са седам планина, пружа идеалне услове за зимски туризам. Али, због гастрономије, археолошких локалитета и природних лепота, магичних у свако годишње доба, лети нема слободног кревета. Интересовање туриста за Сјеницу расте и због горских очију - сјеничког језера у које се кривудајући улива Вапа, Пештерске висоравни и резервата природе Увац.

Највише фотографија у овом делу Европе, настаје овде, са видиковца Молитва, које је било и место одакле се молило за кишу у сушном периоду. Данас, одавде се пружа најлепши поглед на меандре Увца и, ако имате среће, небеског краља - белоглавог супа.

Ова ретка врста лешинара била је готово пред изумирањем, док клисура Увца није проглашена специјалним резерватом природе пре пет деценија, од када се колонија белоглавог супа шири и данас је једна од највећих у Европи са стотинак гнездећих парова. Гнезде се на стенама кањона како би користили ваздушне струје да полете, јер готово и да не користе снагу за лет, они више једре...Њихов лет са распоном крила и до 3 метра, истраживали су и аеронаутичари и примењивали при конструкцији летилица. Изузетан је и цењен еколог, који се храни искључиво угинулим животињама које чувари природе доносе на хранилиште. А захваљујући мерама заштите, у резерват Увац су се вратиле на пун пансион, обезбедјен мир и храну и друге врсте птица и орлова, који красе грб Србије још од времена Немањића.

“Што се тиче птица, преко 50 %, имамо у резервату Увац, птица Србије. Заштићени су превасходно белоглави суп, затим бела каља, долази и црни лешинар, на хранилишту смо приметили пар комада пошто нам је хранилиште под камерама...све друге, остале врсте, око 167 заштићених птица је у резервату. Туристи који додју заинтересовани су веома за обилазак Ледене пећине, значи пловидбу чамцима, обилазак меандара, видиковаца, гнезда да виде, гнезда белоглавог супа... Улазак у пећину, неких је уређено 800 м за туризам. Пећина је неосветљена, улази се са лампама што даје још већу неку драж”, каже Милоје Мика Ковачевић, Специјални резерват природе Увац.

Ледена и Ушачка пећина, спојене јамом Бездан, један су од највећих пећинских система у Србији, до којих је дакле најлакше крстарењем меандрима Увца, чији ртови имају висину и до 100 метара. И то је тек почетак туристичке авантуре на Пештери, па су предузимљиви домаћини, да би задржали госте, препородили хотел окружен боровом шумом, на преко 1000 метара надморске висине, понудивши и нове садржаје.

“Поред тог полуолимпијског базена, поред одличног спа центра, теретане и нормално смештајних капацитета, имамо ту трим стазу, имамо вештачко језеро, у плану су нам ски стаза која ће радити поред хотела, као и спортски терени. Обзиром да је ту Пештер, да је ту Сјеничко језеро, морам да поменем и фарму од које набављамо производе, имамо гстима шта да понудимо и кад имамо снега, и у сезони лета и у сезони зиме”, истиче Минела Хаџовић, директорка хотела „Борови”.

“Ми смо истраживали једноставно Пештер и Увац и у једном тренутку на интернету смо дошли до контакта, односно видели смо хотел Борови и видели смо једноставно репортаже и једноставно нама се на прву лопту свидело, одустали смо од пута у иностранство за наш годишњи пролећни одмор”, наглашава Михаило Ковачевић, гост из Београда.

Најчешћи гости, и домаћи и страни, су породице, које су циљна група и младим Куртановићима из Тузиња, пионирима сеоског туризма на пештерској висоравни.

“Да се одморе, да се наспавају, да продишу, да ујутру изадју и баш овде попију кафу, наложе ватру и на том жару та кафа има посебну чар... онда да прошетају”, додаје Данира Куртановић, Етно домаћинство Куртановић, Тузиње.

Боравак туриста ограничен је само законом природе. И да би се сачувале све заштићене биљне и животињске врсте, на воденом огледалу кривудавог Увца , на пример, дозвољено је највише шест туристичких пловила у сезони.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво