Читај ми!

Манастир који вековима чува Куманско четворојеванђеље

Манастир Куманица, као споменик културе прави је драгуљ сјеничког краја. Налази се у селу Врбница у долини реке Лим, уз саму железничку пругу и магистрални пут на граници са Црном Гором. Дуго је био у беспућу али народ га је увек посећивао.

У народу постоји веровање да у Куманици слепи прогледају, хроми проходају, а нероткиње рађају. Због таквих легенди долазе људи свих религија из целог света.

“Спокој, сваки пут кад дођем осетим олакшање и јако сам поносна и кад год имам прилику ја свратим и томе учим децу”, каже једна верница док друга додаје да овде често долази и да јој је лепо кад год дође.

Манастир је посвећен светом архангелу Гаврилу. Тачно време изградње није познато, а ни ктитор. Прво писано помињање је из 1514. године. Обновљен је 2000. године.

“У историји је записани да се у манастиру Куманица чувало чувено Куманичко четворојеванђеље. Овај наш значајни рукопис настаје почетком 16. века. Портрети јеванђелиста насликаних на том јеванђељу представљали су највеће дело уметности тога времена. Овај наш значајни рукопис данас се налази на чувању у Сану Српкој академији наука и уметностиу Београду”, објашњава Отац Николај, старешина манастира Куманица.

Пројектом пруге Београд- Бар 1970. године било је предвиђено да железничке шине прођу право преко зарушених манастирских зидова.

“Томе се успротивио Завод за заштиту споменика из Краљева и шине су померене једно десетак метара од манастира и тиме је спречено скрнављење једне од највећих светиња у овом крају”, додаје отац Николај.

За древни манастир Куманицу многи кажу да је други Острог. Међутим, деценијама овај манастир био је у беспућу. Прошлог лета асфалт је стигао до самог манастира што је олакшало приступ верницима, посетиоцима из целог света. Сада монаштво манастира Куманица има у плану и обнову припрате. Надају се поново помоћи из Путева Новог Пазара.

“Око изградње ове припрате треба нам камен. Они имају ту механизацију, масине да нам дотерају камена и верујем да ће нам помоћи", истиче отац Николај.

Изградњу пута који води до Куманице обележио је и хумани гест мештанина Бајрама Црновршанина који је поклонио своје земљиште зарад општег добра.

“Држави не тражим никакву надокнаду. Поклон сам извршио, народу сам дао пролаз. Радне земље је скинуто ектер, а пут је прошао пуних готово километар пошто има с почетка отуд, па до завршетка овде. Километар пута. Ту сад пролази бијели свијет”, каже Бајрам Црновршанин, село Захумска.

26. јула када је манастирска слава, овде се одржава велики сабор коме присуствује више од 10.000 људи.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво