Како се пољопривредници прилагођавају климатским променама

Пољопривреда је један од сектора којије највише погођен климатским променама. Зато се Пољопривредна школа у Краљеву укључила у програм Евроспке уније, Прогарма Уједињених нација за пољопривреду и храну и ресорног министарства који треба да помогне произвођачима да се боље прилагоде неповољним временским условима.

Суша, град, велика количина падавина за кратко време и поплаве. Последњих година неретко су пољопривреднике стављали у искушења. Због екстремних временских услова земљиште је деградирано и кисело, а сетва и садња све мање исплативи.

Засејао сам луцерку и спремио земљиу као у Војводини, али траје две, евентуално максимум три године, а требала би мининимум пет до шест година”, каже Жељко Марковић, из Врдила.

Имамо доста проблема са водом, зато што то су мале парцеле. Још кад лежи вода у парцелама онда тек нема ништа”, каже Лазар Дукић, из Дракчића.

Жељко и Лазар ушли су у групу краљевачких пољопривредника који су своје парцеле и тракторе уступили стручњацима из Пољопривредне школе за оглед. Да на њима, у зависности од стања, прикључним машинама које су купили уз помоћ Европске уније, поспу креч, разбију непропусни слој земље на дубини коју не захватају орањем, поставе црева за подземно наводњавање.

Што рече један пољопривредни произвођач, као у добра стара времена поново ће се долазити у школу по машине. И наравно сви резултати до којих ми будемо заједно дошли, шириће се даље. Они ће ширити преко својих комшија, рођака и увек ће моћи доћи у школу за савет више”, објашњава Милана Маринковић, професорка у Пољопроивредно-хемисјке школе „Др Ђорђе Радић" Краљево.

И савете које мере да примене и прикључне машине краљевачки пољопривредници моћи ће да добију и након завршетка пројекта.

Ове машине нису, неке од њих нису јефтине и пољопривредни прозвођачи их користе повремено. Тако да нема неке велике логике да их они набављају да би користили пар пута у неколико година итд. И зато је важно да постоји нека могућност, нека опција да они то користе заједнички”, каже проф. др Драган Терзић, Пољопривредни факултет у Крушевцу, ФАО консултант.

Измењеним временским условима већ се прилагођавају и будући произвођачи. О утицају климтаских промена на пољопривреду, од ове школске године, ђаци краљевачке пољопривредне школе уче у оквиру изборног предмета.

 

 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво