Моравке се враћају: Какве су предности узгоја домаће аутохтоне расе свиња

Све је више заинтересованих за узгој моравке, аутохтоне расе свиња. Породица Зимоњић из драгачевског села Расовац определила се за сточарство, а добри подстицаји и стални купци доприносе да остану на селу.

Зимоњићи су се пре четири године определили за стару расу свиња. Уз исплативост и квалитет меса гајење „моравки", кажу, има доста предности.

''Није захтевна много и доста у исхрани је једноставна исхрана. Не треба много времена око ње када је овако на слободном простору нема чишћења, нема, само се нахрани. Довољно једном дневно или два пута, све зависности до времена'' , објашњава Дарко Зимоњић из Расовца.

У исхрани свиња не користе концентрат. Само кукуруз, пшеницу и шта произведу у домаћинству. Уз оборе, у ограђени хектар и по увек су по два три легла, у којима има до 14 прасића.

''Целу годину проводе и зими и лети они су навикли на такве услове и доста су отпорне и могу да издрже и хладноћу и врућину и све то , идеални су услови има већина дела је шума ту мали део овде има као ливаде отвореног простора и то је за њих идеални услови за држање', додаје Дарко Зимоњић.

Планирају да остану на селу и живе од сточарства. Обрадјују десет хектара земље. Храну за стоку производе сами и тако затварају круг.

Ко храни то више И ко држи већи број стоке и исплативо је и може само и од тога да се живи без додатног неког посла. Значи ли то да за младе има ипак будућности? Па има из године у годину изгледа да је све боље. Имају више могућности и да се заради на селу са стоком и са свим тиме', каже 'Дарко Зимоњић, село Расовац.

Посла на имању Зимоњићи имају доста, јер броје преко сто грла стоке. Како је потражња за аутохтоном расом свиња све већа, планирају да прошире крдо.

 

 

 

 

 

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво