Читај ми!

Екипа Прве крагујевачке гимназије пласирала се на светско првенство са лего роботом

Екипа "Лего мускетари", коју чини 10 ученика Прве крагујевачке гимназије, освојила је прво место на регионалном финалу Фрст Лего лиге у Словенији. Тако су се пласирали на Светско првенство, које ће бити одржано у Сједињеним Америчким Државама.

"Лего мускетарима“ тријумф у Словенији донели су: робот од Лего коцкица и подлога уз помоћ које могу лако да се науче кораци нашег најстаријег националног кола „моравца“. Пет месеци су радили и труд се на крају исплатио. “Моравац” је заигран на такмичењу, а робот Ђоле успешно је прешао све препреке.

“То име смо му дали, јер смо током креирања робота слушали песму Ђорђа Балашевића – Рингишпил”, објашњава Ђурђа Јевтић, ученица Прве крагујевачке гимназије.

“Наш робот има девет различитих алатки уз помоћ којих решева петнаестак различитих препрека за 2,5 минута”, каже Богдан Дуњић, ученик Прве крагујевачке гимназије.

“На подлози имамо црвена и плава светла. Плава служе за положај леве ноге, а црвена за положај десне ноге и то се комбинује са музиком”, каже Наталија Ђоковић, ученица Прве крагујевачке гимназије.

“Такмичење је било лепо. Атмосфера је била као да смо сви били победници и, такође, јако је битно за нас што смо упознали другаре из других држава”, каже Христина Новаковић, ученица Прве крагујевачке гимназије.

Било је 30 екипа из Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе, а Крагујевчани су обезбедили пласман на Светско првенство.

“Пети пут смо се пласирали у финале. Конкуренција је била јака. Ово је први пут да један српска екипа, али не само српска , него која није словеначка, победи на овом турниру”, каже Катарина Вељковић, професорка у Првој крагујевачкој гимназији.

“Спремамо се за Отворено светско првенство, где ћемо одмерити снаге са око 90 екипа из целог света. Наша идеја је да свим нацијама покажемо нашу традицију и културу”, наводи Ана Станковић, професорка у Првој крагујевачкој гимназији.

Требало би да то учине крајем јуна на Флориди у Сједињеним Америчким Државама, а да ли ће тако и бити, зависи од новца. Тек треба да сакупе довољно за котизацију, авионске карте и смештај.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво