Читај ми!

Испред манстира Градац нова стабла јоргована

Поводом Светског дана шума, на прилазу манастиру Градац, задужбини Јелене Анжујске, засађено је 150 стабала јоргована. Цвет те биљке, по народном предању, сведочи о великој љубави краљице Јелене и краља Уроша Првог Немањића.

Пре готово осам векова мирисни цветови јоргована дочекали су нову краљицу Јелену Анжујску. Предање каже да јој је је њиховом садањом долином Ибра Урош Немањић посведочио велику љубав. Сведочиће је и нова стабла засађена на прилазу краљичиној задужбини.

“Данас, заједно овде са својим другарима из средње школе “Краљица Јелена” дошли да посадимо и да обновимо једну од најлепших легенди о љубави”, каже Лука Саковић, ученик Средње школе „Краљица Јелена" из Рашке.

“Засадио сам седам стабала јоргована и надам се да ће да процветају”, додаје Лука Милосављевић, ученик Средње школе „Краљица Јелена" из Рашке.

“Ја се надам да ћемо ми успети да кроз време, кроз сведочаноство тих јоргована покажемо да не само што негујемо јорговане, негујемо и духовност и лепоту и сећање на лик једне такве фасцинантне жене као што је била краљица Јелена”, наводи мати Нина Неранџић, игуманија манастира Градац.

Акцији Туристичке организације, културног центра Градац и сестринства манастира придружили су се и радници рашчанских јавних предузећа.

“Ово ће бити заиста својеврсни цветни тунел при самом приласку на осамсто метара до Манастира Градац и биће једна врло лепа и туристилка атракција, јер сигуран сам да ће људи, поред тога што долазе да обиђу Манастир Градац, долазити и, управо у том месецу кад цветају јорговани, и због јоргована”, каже Дејан Котурановић, директор Туристичке организације Рашка.

По њему је позната и долина Ибра узводно од Маглича. Многи би волели да свима то буде јасније када њом прођу.

“Ја мислим да ово треба да буде почетак и сигурно ћемо разговарати с нашим колегама из Краљева да се доловином јоргована засаде јорговани и да поново за неколико година то буде долина јоргована у правом смислу те речи”, каже Никша Барлов, директор Центра за кулутру „Градац", Рашка.

Садња 150 јоргована увод је у културну манифестацију која ће од ове године носити назив „Наслеђе краљице Јелене".

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво