Читај ми!

На светски дан поезије - колико се читају и пишу песме?

На иницијативу Унеска, 21. март се четврт века слави као Светски дан поезије. На лепоту стиха и значај читања, писања и објављивања песама указале су и културне установе у Лесковцу, који се дичи својим младим поетама.

"У погледу твом

цвату руже беле,

Плаветно је небо с

а искрама златним,

У погледу твом

и птице су хтеле,

Да побегну из кавеза

и туробних патњи"

 


Стихове песме "У погледу твом" говорила је Уна Стајић.

Она буди, покреће, оплемењује. То је богатство живота или како је један од најчитанијих песника 20. века Жак Превер дефинисао "Поезија је оно што се сања, оно што се замишља, оно што се жели и оно што се често догоди. Поезија то је стварније и корисније име живота". Зато не губи вредност, интересовање, смисао.

“Покушавамо да пренесемо наша осећања на папир и сами тим искажемо себе у најбољем могућем светлу”, каже Уна Стајић, песникиња из Лесковца. .

Нема рецепта за настајање песме, ствар је душе, случајности, доживљеног и талента. Колико је поезија данас у моди међу младима.

“Поезија се доста мање чита и доста мање се и пише, моји вршњаци се уопште не баве тиме само кад им то буде на друштвеним мрежама пласирано они тада некад обрате пажњу на то”, каже Анче Спасић, песникиња из Лебана

Креће се од Змаја пре изговорене прве речи. А онда следе Ерић, Максимовић, Радовић, Лукић и љубав према поезији је ту.

“Много је прелепих песама из којих заиста може много тога да се научи. -Је л’ читају наша деца? - Читају, ја сам баш онако срећна и поносна с обзиром да је ера дигитализације, компјутера и свега, деца долазе”, каже Александра Милетић, библиотекарка Народне библиотеке.

Оно што родитељи утемеље, учитељи надграђују. Победнички тим библиоквиза стихове не ствара, али их радо чита.

“Обожавам поезију, волим да читам, немам омиљену песу, највише волим песме Десанке Максимовић”, каже Софија Раденковић из победничког тима ОШ „Коста Стаменковић”.

“Најтеже питање је било последње и гласи ко је написао песму „вилина долина". -И ко је написао? -Добрица Ери”, каже Петра Тасић из победничког тима ОШ „КостаСтаменковић".

Да подсети на важност песничке речи, снагу духовне вредности, језичку разноликост, зато се слави поезија на нормираном језику или у ритму дијалекта коју посебно негује Лесковачки културни центар.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво