Праштање и молитва: Почео Велики васкршњи пост

За православне вернике почео је Васкршњи пост, који претходи највећем хришћанском празнику. Овај, најдужи, пост траје 48 дана.

Часни Васкршњи пост, поштовали су Апостоли и сам Господ Исус Христ који се уочи голготе и разапињања на крст, подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. Тако да је Васкршњи пост и најстарији, а суштина није само у одрицању од хране животињског порекла.

“Него и од неких лоших навика, лоших речи, дела, мисли. Сами себе распињемо са живим господом Исусом Христом и правимо једну смотру над својим животом”, каже свештеник Јован Вуковић.

Васкршњи пост траје седам недеља.

“Делим ту тугу и ту радост васкрсења која нас очекује и ето на неки начин уживам у посту и мислим да је пријатан и добар за човека”, наводи Јелена Протић Петронијевић, из Крушевца.

Постоји опште правило исхране у току поста, а тежину одређује духовник зависно од година и здравственог стања верника.

“Молитва нас управо и упућује на цео смисао и тог поста. Да ми у ствари не гледамо на онога ко је поред нас и шта он ради. Како он пости, како се он подвизава. Него управо гледамо на себе да очистивши себе, ми у ствари онда на тај начин доприносимо целокупној заједници”, истиче Јован Вуковић, свештеник.

Ове године Васкрс прослављамо неуобичајено касно 5. Маја. За разлику од осталих хришћанских празника са свим православцима у свету.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво