Чачак: Поводом век и по од рођења Надежде Петровић, представљен грађански женски костим тога доба

Поводом 150 година од рођења Надежде Петровић, у Чачку је представљен грађански женски костим, реконструисан на основу старих њених фотографија. Пројекат је резултат сарадње Уметничке галерије, Факултета техничких наука и модне компаније у којој се обавља практична настава дуалног студијског програма.

Све је почело од ове породичне фотографије Надежде Петровић и њене породице настале у јесен 1898. Чува се у Уметничкој галерији а а захваљући сарадњи галерије, науке и привреде, женским костимима је удахнут нови живот.

Драгана Божовић, виши кустос Уметничке галерије "Надежда Петровић" из Чачка каже: „Овог пута враћамо се поново у Надеждино време, Надеждин живот и дајемо публици једно стручно предавање о српском женском грађанском костиму са краја 19. века.

Костиме су осмислиле и креирале три студенткиње дуалног студијског програма на заврђној години модног ињжењерства и дизајна на Факултету тезничких наука. Дијана и Ракел кажу да је био изазов креирати костим и пронаћи материјале само на основу фотографије.

"Када смо одабрале материјале почеле смо израду скица тада смо некако, пошто је фотографија црно-бела, морале да замишљамо које су то боје биле. И некако Надежда је волела ту бордо боју, па има тих пар детаља на костимима”, истиче Дијана Гвозденовић, студенткиња Факултета техничких наука, Чачак.

Њена колегиница Ракел Делић наводи: „Овде имам једну модну скицу, можемо приметити да се у то време, користили су се природни материјали, чипке, имамо нараменице и украсне шнале”.

Костими су израђени у модној компанији у којој студенти обављају стручну праксу.

Оне су поред тога креирале и накит који се налазио на тој фотографији тако да је то био заправо један велики изазов за њих. А за нас као компанију велика част што смо били део овог пројекта. Наглашава Славица Катанић из компаније "Тифани" у Чачку.

Пре 3 године чачански факултет је међу првима у Србији покренуо овај трогодишњи студијски програм у високом образовању.

“То је заиста направило једну јако добру конекцију са привредом и ево видимо и данас да то резултира већ конкретним резултатима у смислу учешћа на изложби и у смислу да студенти већ креирају комплетне одевне предмете који се даље могу користити”, сматра др Данијела Милошевић, декан Факултета техничких наука, Чачак.

Богато украшене хаљине са краја 19.века биће изложене у модном салону, а већ су пре неколико месеци имале премијеру у позоришним мињатурама о животу Надежде Петровић и њене породице.

 

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво