Јелена Јанковић: Једина жена дунђер на југу Србије

Чердесетогодишња Јелена Јанковић из Доњег Стопања код Лесковца, мајка је тројице синова и једина жена дунђер на југу земље. Грађевином се бави 15 година. На челу је осмочлане екипе коју чине супруг, синови и радници. Препознају се по квалитету па зато имају посла на претек.

Подједнако је вешта и са кухињским и са миксером за бетон. Одрасла је у породици где се послови нису делили на женске и мушке. Због тога је Јелена брзо и са лакоћом савладавала сваки корак у грађевинарству. За зидање, глетовање, бетонирање извештила се радећи са супругом у Црној Гори.Пре 5 година вратили су се у Доње Стопање код Лесковца и покренули породични посао. Главни је стуб куће али и на градилишту шефује.

"Било је мало чуђења али су схватили пошто радим раме уз раме са мушкарцима тако да није проблем, људи су се уверили да могу да радим и те послове. Баш смо траженији. Радимо значи са овим машинама. Мало брже посао иде.Олакшали смо себи посао", каже Јелена Јанковић, из Доњег Стопања.

Дејан Јанковић, Јеленин супруг додаје: "Водим рачуна само око квалитета и друго ме не интересује. Она све то договара, уговара, наплаћује све. Поделили смо посао, обавезе."

Посвећена, одговорна, вредна. Када се ради поштено, квалитетно, на време и руке ће бити пуне посла. Томе Јелена учи и тројицу синова. Стефан и Андрија у стопу прате родитеље, Коста је предшколац.

"Кад волиш нешто није тешко. Мајка је ту да нам каже шта и како, да нас пошаље на посао где треба да радимо" истиче Стефан Јанковић, Јеленин и Дејанов син.

Када се инвеститори увере у Јеленину спретност и знање скидају капу за мајсторство и вођење посла. Презадовољна су и тројица радника.

"Добар мајстор и као добар човек и као добар другар и све најлепше о сека Јелени" наглашава Ненад Стојковић, радник.

И радник Дарко Антанасијевић има само речи хвале: "Она је изванредан мајстор пре свега и радник и хоће да помогне увек, раме уз раме са нама."

Кажу и да одлично кува. За то се школовала. Кад остави лопату лати се варјаче.

"Кад се добро организујемо онда није проблем. Све стигнемо. Све се стигне. Напорно јесте, грађевина је тешка, али боже мој ради се", закључује Јелена.

Како се посао шири Јанковићи кроје и нове пројекте. Планирају да покрену производњу бетонских блокова. Простор и опрему већ имају. Надају се да ће ускоро и екипа бити бројнија.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво