Шабац: На Сајму пољопривредне највеће интересовање за набавку нове механизације

14. Сајам пољопривреде у Шапцу окупио је око 200 излагача из земље и региона. На манифестацији која траје 2 дана, највеће интересовање произвођача је за нову механизацију, која се углавном купује уз субвенцију и на кредит.

Стручњаци, продавци, произвођачи- сви на једном месту, а у заједничном интересу, да унапреде производњу, и зараде више. Колико кошта нова пољопривредна машина, питање које се најчешће чује.

“Цене су онако, нису нешто приступачне, као да су мало веће него што би требало да буде на сајму", каже посетилац Сајма. Додаје: "Чим се бавиш пољопривредом, све те занима”.

“Нема се новца, то је проблем највећи”, сматра други.

На сајму, трактори који имају опреме више него неки аутомобил. За готивину, ретко се купују.

“У стандардној опреми коју ми не наплаћујемо је хидраулични топлинг, шармилерова вуча, грамерово пнеуматско обртно седиште, предњи изводи хидраулике, џојстик за предњу хидраулику, задњи тегови, телескопски ретровизори, радио, клима”, наводи Драган Свирчевић, менаџер продаје.

Мирјана Јоцић, продавац каже да је продаја за сада добра: “Имамо расписане конкурсе. Доста имамо трактора која се очекује реализација што субвенционисаних кредита од стране банака, што од министарства пољопривреде”.

Осим држваних субвенција, за инвестиције пољопривредницима су доступна и бесповратна средства преко ИПАРД-а.

“Доста смо попустили. Максимално администарцију убрзали, нема више предугачких рокова одлучивања. Све ће се дешавати у врло тесним, унапред предвиђеним роковима, тако да у пар месеци можемо да имамо решење”, истиче Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

Савет, проспект и сајамски попусти на штановдима. Међу излагачима и успешна пољопривредна газдинства, пример и узор другима.

“Све прерађујемо, не можемо рећи да је тешко, али није ни лако. Велика је обавеза сваког дана, од ујутру, до увече. Нема празника, нема недеље, нема одмора. Буквално сте везани сваког дана за тај посао”, наглашава Владимир Добић, угајивач коза из Беле Реке, који има 120 коза.

“Да нисам дошао овде, кад бисте ви мене нашли, и ја вас. Сајмови су за контакте, и ако се могу покрити трошкови, то је сјајно”, каже Владо Тошић, произвођач вина из Црне Горе.

Шабац има више од 10.500 регистрованих пољопривредних газдинстава. У 400, носиоци су млађи од 30 година.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво