Плесом кроз историју: У Виминацијуму прошлост као инспирација Фестивалa

У Археолошком парку Виминациум припрема се фестивал, који ће плесом објединити историју и локалну заједницу. Фестивал је део европског пројекта који обухвата више археолошких налазишта.

Јединствено окружење Археолошког парка Виминациум, од Мамутице Вике из дубоке прошлости, преко артефакта из доба Римског Царства и поново уздигнутог главног града провинције Горње Мезије, опкољеног рудником и разноликом локалним становништвом од 26 нација у општини Костолац, постаће инспирација плесног фестивала "Dancing Historis".

"Тражим начине да повежем органско и физичко тело плесача са непомичним објектима који су ископани овде и у исто време са причама из живота" каже Израел Алони, кореограф и уметнички директор "Il dance" из Шведске.

Вацлав Куниш, уметнички директор "420 people" наводи да ће овај пројекат бити повезан кроз људе: “То је једини начин. Можемо шетати и разгледати налазе старе хиљадама година, али ја бих лично волео да упознам људе одавде и да их инспиришемо, не само на плес, иако бих то волео, већ да им отворимо ум да доживе нешто ново."

Овај фестивал одржава се од 24. до 26. јуна, али су заједничке радионице увелико почеле. Очекује се да Виминациуму донесе нову публику и ширу перцепцију културних могућности.

"Овај фестивал треба да буде непоновљив. Да буде потпуно Виминациумски. То је оно што је његова специфичност, раритет и лепота. Ово неће моћи да види неко у Лондону или Њујорку. Ово је наш фестивал. Не само да је овде изведен, него је овде произведен потпуно са инспирацијом која је дошла од нас професионалаца из културног наслеђа и локалаца", истиче Јелена Анђелковић Грашар, виши научни сарадник Археолошког института.

Пројекат "Dancing historis" гради заједницу и културно наслеђе кроз плес. Окупља једанаест држава и 13 партнера, међу којима су и археолошка налазишта Тарос на Сардинији, Остија у Италији, Мерида у Шпанији и Волос у Грчкој. Суфинансиран је од ЕУ, кроз програм Креативна Европа.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво