На Ајнштајнов рођендан: Међународни дан математике и броја ПИ

Данас је Светски дан броја Пи и математике, предмета који углавном није омиљен у школи. Једну сасвим другачију причу доносимо вам из Прокупља, где су ученици једне основне школе свог наставника математике веома емотивно испратили у пензију.

Дуги аплауз, загрљаји, сузе, свега је било у ходнику ОШ Никодије Стојановић Татко у Прокупљу, након последњег часа математике који је одржао њихов професор Душан Вукашиновић. Због њега им је математика била омиљени предмет.

„Математику нисам волела раније, међутим, када сам пошла у пети разред јако сам је заволела због наставника. Он нам је преставио као један од најлепших предмета иако га деца не воле“, каже Вања Бјелетић, ученица 7. разреда ОШ Никодије Стојановић Татко.

Ана Глушац додаје: „Тако нам је наставник представио математику, просто, задаци нису тешки ако се редовно вежба и ако се трудимо.“

„Веома весео и ведар човек. Увек кад је улазио у учионицу унео је добру атмосферу и било нам је лепо на часовима, пре свега забавно“, истиче Исидора Стојановић, такође ученица 7. разреда ОШ Никодије Стојановић Татко.

Душан Вукашиновић, наставник математике каже да је тај испраћај заиста тешко описати: "То је било емоција са обе стране и са моје и са њихове. Баш ме изненадило, нисам могао да се суздржим у неколико наврата сам заплакао.“

Најстарија прокупачка основна школа има 700 ученика. Сваке године осваја значајна достигнућа на општинским, окружним и републичким такмичењима.

„Настојимо да деци што више приближимо математику као предмет, а најбољи пример за то је колега Душан који је максимално себе дао и пример како треба прићи деци и приближити им математику“, наглашава Љубомир Вукићевић, директор ОШ Никодије Стојановић Татко.

Омиљени професор потиче из породице у којој се ценила математика. Родитељи су му били просветни радници, отац, угледни професор математике. Питали смо га да ли постоји формула да математика не буде баук.

„Једноставно, мора да се воли математика, да се воле деца, па да се то споји у једно, да на крају и деца заволе математику“, одговара наставник Душан Вукашиновић.

Своје искуство, након 4 деценије рада пренео је млађим колегама.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво