Како су повратници у Узовницу сами обновили село

Узовница је село на подручју Љубовије које није заобишла судбина других - одлазак младих и смањење броја становника. Неколицина повратника је са мештанима покренула акцију за обнову села, а придружила им се и локална самоуправа.

Докле год се у пољу виде оранице, а на улицама деца која иду у школу наде има да село неће остати пусто, кажу мештани Узовнице. И ако је број становника неколико пута мањи у односу на протекле деценије, има оних које су корени вратили у родни крај.

"Отац ми је родом из овог села Узовнице и овде нам се налази пољопривредно газдинство, бавимо се пчеларством имамо око 250 кошница, вратио сам се пре две године, засновао сам породицу имам троје деце", каже Никола Петровић, из Узовнице.

Мештани верују да ће слога поново изградити њихово село. Дом културе спасили су од пропадања откупивши га сопственим средствима. У помоћ је притекла и локална самоуправа са два милиона динара за реконструкцију.

"Тај дом је био некада пун омладине, грађани су сви из месне заједнице Узовнице толико заинтересовани за дом били да су скупили паре и откупили га и кренули у реновирање", наводи Миленко Младеновић, председник МЗ Узовница.

"Адаптиран је простор унутар Дома културе где ће млади моћи да се окупљају организују своје едукације, радионице, прославе", наводи Лазар Стајић, из Узовнице.

Боље услове за образовање имаће и око стотину ђака из шест села који наставу похађају у Узовници. То је десета сеоска школа која је обновљена у протеклих пет година из локалног буџета.

Милан Јовановић, председник Општине Љубовија истиче: "Ми покушавамо да створимо услове за бољи живот свих наших суграђана и очекујемо да ће све те инвестиције у инфраструктуру, у образовање, у културу довести до тога да ће и млађи људи почети да се враћају у сеоско подручје."

Две трећине љубовијске општине је рурално подручје где су услови за живот тешки. Обнова инфраструктуре је један од приоритета.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво