Читај ми!

Ново рухо првог сремског позоришта

После 40 година у Сремској Митровици реконструише се Позориште ,,Добрица Милутиновић", прво и једино професионално позориште у Срему.

Краљ Бетајнове” драма из три чина у режији Петра С Петровића Пеција била је прва представа 1944. године у новоотвореном позоришту. Сачувана је и улазница из комада одиграног 1984 и бројне успомене сремско митровачког театра који је мењао статусе али увек био стожер културе и градског амбијента.


“Моји почетци, средина и мој крај су у овом позоришту, надам се још мало након реновирања ове старине да ћу учествовати у представама” каже Душанка Анојчић, глумица у пензији и некадашња директорка позоришта.


Уместо столица и бине свуда скеле. Реновира се и сала и фоаје од пода до плафона. За реконструкцију је издвојено 196 милиона динара, већи део средстава град је добио из покрајинског буџета.


“Оно што ће бити другачије за почетак је то да се сцена спушта, гледалиште диже што ће гледаоцима омогућити бољу визуру, Такодје ће се заменити постојећа инсталације и сала ће бити опремљена технички најбољом опремом” истиче Јелена Јанковић, директорка позоришта ,,Добрица Милутиновић,, Сремска Митровица.


Без сталног амсамбла, једино професионално позориште у Срему је деценијама било домаћин најбољим престоничким и представама са Битефа, гостовала највећа глумачка имена, имали дечју сцену. Сала у згради званој Српски дом, изградјена крајем 19 века за културну градску сцену, правда.


“Објекат је један од најрепрезентативнијих у граду, објекат је иначе под заштитом државе и у току реконструкције мора се задржати његов оригинални и аутентични изглед” истиче Иван Филиповић, конзерватор архитекта, Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица.


На истом месту где су и у време Римљана одржаване представе, театарска традиција се наставља , кажу у некадашњем Сирмијуму. Отварање реновираног позоришта очекују крајем лета , у нову глумачку сезону у новом амбијенту.

 

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво